Schaal met blauwe bessen en frambozen

Blue zones – Het recept voor een lang en gezond leven?

In de wereld zijn er een vijftal regio’s waar mensen langer én gezonder leven dan elders in de wereld. Dat is best bijzonder toch? Wat doen de mensen die in deze gebieden wonen dan anders? Oftewel, wat is het recept voor een lang(er) en gezond(er) leven?

De gebieden die onder de blue zones vallen, zijn:

  • Ikaria in Griekenland
  • Okinawa in Japan
  • Sardinia in Italië
  • Loma Linda in Californië (Amerika)
  • Nicoya in Costa Rica

Jarenlang onderzoek heeft aangetoond dat mensen in deze gebieden meetbaar langer leven. Gemiddeld worden mensen hier 90 jaar.

Wist je dat gezond oud worden slechts voor 10% bestaat uit je genen? De rest hangt samen met jouw leefstijl. Wat mij betreft is dat goed nieuws, want dat betekent dat je er invloed op hebt. Wat is dan de leefstijl van de inwoners van deze zogenaamde blue zones? In elk gebied zijn andere gewoonten te ontdekken; de manier waarop ze leven. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.

Er zijn verschillende gewoontes uit de blue zones die een bijdrage kunnen leveren aan gezond oud worden:

  1. Reizen van A naar B gebeurt veelal te voet. Geen verplichte 10.000 stappen per dag of minimaal drie keer per week naar de sportschool. Wel veel wandelen, fietsen en zwemmen, tot op hoge leeftijd.
  2. De mensen zijn in staat om stress van zich af te laten glijden. Overmatige stress leidt tot allerlei fysieke en mentale klachten. Om dit te voorkomen, is er bewust aandacht voor het beperken van stress in het dagelijks leven. Dit doen ze onder andere door dutjes te doen en relaxed met elkaar te eten.
  3. Ze hanteren de 80% regel, wat inhoudt dat ze zich niet overeten en stoppen als hun maag voor 80% gevuld is. In de avond wordt er niet of beperkt gegeten. Als je namelijk meer zou eten, rekt je maag op waardoor je alleen maar meer gaat eten.
  4. Er wordt plantaardig gegeven; veel bonen en weinig vis of vlees. Wel eten ze veel groenten en fruit, noten en zaden. Je gezondheid is ook gebaat bij een plantaardig eetpatroon, omdat het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten verminderd. Ook is het beter voor het milieu.
  5. Een vaste groep vrienden waarmee je kunt lachen én huilen van het begin tot het einde van je leven. In de blue zones is volop aandacht voor verbinding, een sociaal leven. Sociale connecties hebben een positief effect op je emotionele en fysieke gezondheid. Ergens bij horen zorgt voor veiligheid, steun en liefde. Het biedt een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn.
  6. Een duidelijk doel in het leven, wat helpt om veerkrachtig te zijn. Daarnaast doen ze werk waar ze zingeving ervaren of het hen in ieder geval een tevreden gevoel geeft. Werk doen waar je van houdt! Hoe anders is dat hier waar we gericht zijn op carrière maken, hard werken voor die ene promotie om in sommige gevallen met smart uit te kijken naar de pensioengerechtigde leeftijd. Gelukkig zie je in Nederland steeds meer aandacht voor wat voor jou belangrijk is in het leven, waarvoor je je bed uit komt. Mogelijk heb je al wel eens gehoord van de term Ikigai?
  7. Familie en geliefden krijgen voorrang, family first dus. Denk aan bewust de keuze maken om niet over te werken als dat ten koste gaat van de tijd met de familie.

Laten we vooral realistisch blijven; het is haast onbegonnen werk om al deze gewoonten in je eigen leven in te bedden. Mogelijk heb je er al een aantal die je toepast of misschien pas je nog geen enkele gewoonte uit de blue zones toe.

Als je na het lezen aan de slag wilt met het vergroten van de kans op een ouder en gezonder leven, dan is het goed om te begrijpen hoe veranderingen werken. De dingen die je nu doet, kun je zien als een pad dat al vele malen bewandeld is in jouw brein. Op deze manier doe je de dingen zonder erover te hoeven nadenken. Het veranderen van gewoontes vraagt daarom wat discipline, omdat je als het ware een nieuw pad aan gaat leggen in je brein. Daarom geef ik je hierbij enkele tips om aan de slag te gaan met het realiseren van nieuwe gewoontes:

  • Start met kleine stappen; welke kleine verandering kun je vandaag inzetten op weg naar jouw doel?
  • Maak een moodboard van verlangen. Op deze manier maak je doelen zichtbaar op een leuke manier. Als je deze in het zicht hangt, is het ook nog eens een mooie geheugensteun.
  • Zorg dat je beloningen inbouwt als je bezig bent met het invoeren van nieuwe gewoonten. Of dat het kopen van een nieuwe bikini is of iets extra’s eten; dat is aan jou.
  • Lukt het een dag niet? Wees dan niet te streng voor jezelf. Een positieve mindset helpt om je doelen te realiseren.
  • Vraag hulp in je omgeving. Je hoeft het niet alleen te doen. Werk je gelijk aan dat het sociale aspect in je leven.