Paar witte schoenen

Dat piept lekker

Met deze opmerking doelde de wandelaar die ik tijdens mijn rondje tussen de middag tegen kwam niet op de arbeidsmarkt die piept en kraakt.

Nee, hij doelde op mijn schoenen, die bij elke stap een verschrikkelijk piepend geluid maakten.

Dat ze piepten, dat klopte als een bus. Zowel de linker als de rechterschoen lieten bij elke aanraking op de grond van hun aanwezigheid horen. De wandelaar draaide zich na het voorbij gaan nog even om en riep na ‘nu ik dit gezegd heb, zal het je waarschijnlijk nog meer opvallen’. Mijn omgeving ondervond hinder van mijn piepende schoenen. Als zelfs een wildvreemde er iets van gaat zeggen, dan is er mogelijk toch actie nodig.

Maar wat deze beste meneer niet wist, was dat deze schoenen al hele lange tijd piepten en ik me er zelf al net zo lang aan stoorde. Het klonk alsof mijn schoenen aan de binnenkant helemaal nat waren, maar aan mijn zweetvoeten lag het niet (nee, echt waar niet). Dat piepende geluid was bloedirritant vond ik zelf, maar om nu de gehele dag letterlijk op mijn tenen te lopen – omdat ze dan niet piepten – ging me te ver. Aan de andere kant zaten deze schoenen zo lekker en konden ze door de makkelijke kleur zwart nagenoeg onder alle kleding die ik droeg. Allerlei gedachten gingen door mijn hoofd bij het idee dat ik afscheid moest gaan nemen van deze schoenen. Heel eerlijk, ik weet nog uit mijn tienerjaren dat ik graag dezelfde schoenen wilde kopen als die ik toen al had, omdat ze zo lekker zaten. Klaarblijkelijk ben ik geen makkelijke schoenendrager. Als ik mijn man moet geloven, liggen er boven voldoende in de kast. In de praktijk draag ik echter maximaal drie paar en zou ik de rest net zo goed in de zak van max kunnen doen, want ze zien er inderdaad ongedragen uit. Goed, dat is een ander onderwerp. Tijd om het bruggetje te maken naar stress.

Misschien herken je wel dat je je al langere tijd stoort aan klachten die je ervaart, zoals een korter lontje, meer fouten maken op je werk, vermoeidheid of heb je meer tijd nodig om hetzelfde werk gedaan te krijgen. Op een bepaald moment kun je er niet meer omheen en vallen deze dingen je op, net zoals mijn piepende schoenen mij heus wel opvielen. Je voelt je niet meer jezelf en lijkt steeds verder van jezelf verwijderd te raken. Toch is het je omgeving nóg eerder opgevallen. Geregeld kreeg je de vraag of het wel goed met je ging, dat het tijd was om eens wat vakantiedagen op te nemen en wat leuke dingen te gaan ondernemen of het juist even rustig aan te doen. Maar daar gaf jij geen gehoor aan, want jouw werk vroeg erom dat je nog een tandje bij zette. Er lagen verschillende klussen, die niet konden blijven liggen en die absoluut opgepakt moesten worden. Daarom besloot je, ondanks de zorgen vanuit je directe omgeving, toch door te gaan.

Het leverde je mogelijk allerlei voordelen op:

  • je voelde je gezien op het werk
  • kreeg geregeld te horen dat je een waardevolle factor bent voor het bedrijf
  • je verzette bergen werk
  • het goede voorbeeld werd door jou gegeven aan andere collega’s – gewoon doorgaan

Totdat je er niet meer omheen kunt; je irriteert jezelf mateloos aan de situatie waarin je beland bent en je omgeving merkt aan je dat het niet goed met je gaat. Vaak is dit hoe het gaat; je omgeving heeft eerder in de gaten dan jij hoe het zit. Jij bent erop gericht door te gaan, ondanks dat het misschien even wat minder gaat. Dat heb je zelf vaak niet eens door als het zo langzaam achteruit gaat met je. Maar de mensen in je omgeving, die merken aan je dat er iets niet goed zit. Die merken aan je dat je anders reageert dan anders. Of dat je ineens veel korter af reageert als iemand je een vraag komt stellen. Dit kunnen collega’s zijn, je partner, vrienden of kinderen.

Daarom ben ik benieuwd wat jouw antwoord is op de volgende vraag:

‘wat zeggen mensen in jouw omgeving over hoe het met je gaat?’

Als het antwoord is: ‘mijn man roept al langere tijd dat ik eens rustig aan moet doen’ of ‘mijn collega vroeg me laatst ineens wel heel serieus hoe het écht met me gaat.’… Misschien piept en kraakt het dan wat meer in jouw leven dan je je realiseert. Zou het dan eens goed zijn om wat meer overzicht te creëren? Pas op de plaats maken en voelen hoe het écht met je gaat? Wie weet kun je met een paar kleine veranderingen de rust weer terugvinden en daardoor beter knallen op je werk. Want heel eerlijk; als het wat piept in je leven, dan kan dat best een uitdaging worden als je niet voldoende luistert naar het geluid dat je lichaam geeft. Soms is het nodig wat zaken aan te passen, voor je eigen bestwil en vooral met het oog op de lange termijn. Welke kleine aanpassing kun jij vandaag doen?

Je wilt weten wat ik met die schoenen heb gedaan?

Die heb ik inmiddels verhuisd naar de garage, waar ze alleen nog ingezet zullen worden als ik in de tuin ga werken. Dan heb ik een paar fijne schoenen, die lekker vies mogen worden. Zo hoef ik er geen afscheid van te nemen, maar gaan ze mij én mensen in mijn omgeving niet meer storen met het indringende signaal dat de koek op is.