Een grote boom met mensen eronder

De boom

Als jong meisje leerde ik, net als vele anderen, fietsen zonder zijwieltjes. We woonden in het dorp Vlijmen en vlakbij onze woning was een groot grasveld te vinden. Op dat grasveld kon je met gemak leren fietsen. Vallen deed je tenslotte met een zachte landing en er was volop ruimte om te oefenen. Helaas kan ik mezelf niet veel meer herinneren van dat leren fietsen. Mijn ouders daarentegen hebben er hilarische herinneringen aan over gehouden en die deel ik vandaag met je.

Het schijnt dat er op dat grote grasveld slechts één obstakel stond: een grote dikke boom. Zie je het voor je? Een wijds grasveld met daarop één boom. Dat zou geen probleem moeten zijn toch? Niets bleek minder waar. Terwijl ik mijn best deed om in volle vaart zonder zijwieltjes mijn fiets te bedwingen, bleek het sturen me iets minder goed af te gaan. Of het remmen, dat is maar net hoe je het bekijkt. Ik knalde namelijk vol tegen die ene boom aan en maakte een flinke smak. Schijnbaar durfde ik na deze confrontatie toch nog op de fiets te stappen, want vandaag de dag is het nog steeds een vervoermiddel dat ik geregeld uit de schuur haal.

Al langere tijd vraag ik mij af hoe het mogelijk is geweest dat van alle ruimte die er was, ik precies richtte op die ene boom op het hele veld. Toch denk ik dat het vaker gebeurt dan ons lief is, net zo goed in jouw dagelijkse praktijk. We besteden meer tijd aan het vermijden van wat we niet willen en zijn er ‘tussen de oren’ dan wel mee bezig. Het willen vermijden van risico’s is menselijk en ook mij vandaag de dag niet vreemd. Op die manier kun je vastlopen in negatieve gedachten.

Formuleren wat je niet wilt, is voor velen makkelijker dan benoemen wat belangrijk voor je is. Herken je dat? Daarom zou ik je vandaag uit willen dagen eens na te denken over het volgende:

  • Wat zijn dingen in jouw leven die je probeert te vermijden?
  • Hoe ziet dat er in de praktijk uit dat vermijden?
  • Wat levert het je op?
  • Wat kost het je?
  • Wat houdt je tegen om je te richten op wat je wél wilt?
  • Welke kleine stap in de richting van wat je wél wilt, kun je deze week nog zetten?

Ik zou jou vooral uit willen dagen om iets dat jij wilt vermijden om te draaien naar een verlangen. Focus op wat je wel wilt: fietsen over dat enorme grasveld. Laat de angst om tegen die boom te fietsen maar eens los. Kijk wat er dan gebeurt!