Emmer die bijna vol zit

De emmer

In ons dagelijks leven zijn we over het algemeen maar druk. Werken, sporten, het huishouden doen, leuke uitjes met je partner of vrienden, familie bezoeken, kinderen naar school of sporten brengen en allerlei andere activiteiten.

Energie verspillen?

Het is goed om te weten dat alle activiteiten die we doen, of het nu gaat om fysieke activiteiten of activiteiten waarbij je vooral je hersenen laat kraken, energie kosten. Idealiter hebben we voldoende energie op een dag om alle geplande (en ongeplande) activiteiten uit te voeren. Toch is dat niet voor iedereen het geval. Zeker wanneer je al langere tijd op je tenen loopt, kan de energie op een bepaald moment ver te zoeken zijn. Sterker nog, je wordt niet eens uitgerust wakker. Laat staan dat je tegen het einde van de dag nog energie over hebt om te doen wat je je voorgenomen had.

Daarom is het goed om af en toe de balans eens op te maken. In dit geval de balans van jouw spreekwoordelijke emmer. Want soms loopt deze compleet leeg, doordat er energielekken zijn in je leven. Een energielek betekent dat je energie stopt in dingen die voor jou niets of weinig opleveren. Je kunt je indenken dat wanneer je maar genoeg energielekken hebt, dit niet bepaald energie geeft. De energie sijpelt langzaam weg en als er meer energie wegsijpelt dan binnenkomt… Tel uit je winst.

De balans opmaken

Daarom zou ik je willen uitnodigen eens te kijken naar jouw eigen leven. Vaak hebben we niet eens in de gaten dat er energielekken in ons leven zijn. Wanneer je een baan hebt waar je doodongelukkig van wordt of zorgen hebt over bijvoorbeeld een naaste, dan is het over het algemeen wel duidelijk dat daar een energielek zit. Toch is er geregeld sprake van energielekken, die we niet direct door hebben. Op die manier verdwijnt de energie soms ongemerkt, totdat je op een punt komt dat je niet lekker meer in je vel zit. Het is daarom goed om dus zo nu en dan te kijken naar jouw leven, nóg voordat je merkt dat het niet goed gaat. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

  • Waar krijg je energie van?
  • Hoe is het gesteld met jouw energie reserves?
  • Waar bevinden zich (ongemerkt) energielekken?

Soms doen we bijvoorbeeld dingen op een bepaalde manier, omdat je partner het prettig vindt, omdat de kinderen er nu eenmaal heel blij van worden, omdat je niet goed weet wat je wél wilt of omdat je het zo van huis uit hebt meegekregen. Je vraagt je niet eens af wat je er zelf van vindt, want je doet het gewoon zo en al heel lang. In hoeverre zijn dit echter de dingen waar jij écht blij van wordt? Heel fijn en mooi natuurlijk dat je er voor anderen bent, maar waar heb je zelf eigenlijk behoefte aan? In hoeverre is daar ruimte voor in jouw dagelijks leven?

Onderzoeken wat jouw energiegevers en energievreters zijn

Vind je het lastig dit met enkele vragen op te noemen? Geen probleem, want er is een manier om dit praktisch uit te werken. Dat kan als op de volgende manier:

Hang een A4 document op met daarop twee kolommen: energiegevers en energievreters. Schrijf elke dag op waar je die dag energie van kreeg en wat je energie gekost heeft.

Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Wat heb je in en om huis gedaan?
  • Wat speelde zich af op het werk? Veel verplichte overleggen gehad, gedoe met collega’s of van alles op je bordje gekregen terwijl je al geen ruimte meer over had?
  • Welke emoties heb je gedurende de dag ervaren en wat wilden ze duidelijk maken?
  • Waar ben je vandaag heel blij of tevreden over geweest?

Als je dit een week bijhoudt, heb je een aardig overzicht van de dingen die je gedurende de week hebt gedaan en wat ze je opgeleverd of gekost hebben. Beantwoord voor jezelf dan de volgende vragen:

  • Hoe was het voor je om dit een week lang bij te houden?
  • Wat valt je op aan de kolom energiegevers?
  • Heb je minstens één keer per dag iets gedaan wat je energie gaf?
  • Wat valt je op aan de kolom energievreters?
  • Hoe is de balans tussen beide kolommen?
  • Wat zou je graag anders willen zien?
  • Zijn er dingen die je energie kosten die je vanaf morgen kunt schrappen of uitbesteden?
  • Zijn er energiegevers die je uit zou kunnen breiden?
  • Wat ga je veranderen na het maken van dit overzicht?

Tip: maak het klein en haalbaar, niet alles hoeft morgen opgelost te zijn.

Hoe ik het aanpakte

Ik hing het document lekker praktisch op de keukendeur, zodat ik er regelmatig aan herinnerd werd om dit bij te houden. Na een paar dagen had ik zoveel informatie over mezelf verzameld en kwam ik tot mooie inzichten. Dingen waar ik me helemaal niet bewust van was. Door het bijhouden van mijn energiegevers en -vreters, kwam ik erachter dat ik het heel fijn vond om de kinderen met de fiets of te voet naar de kinderopvang te brengen. Terwijl ik dat het hele jaar door vooral met de auto deed. Sindsdien breng ik de kinderen 9 van de 10 keer met de fiets weg of wandelen we. Voor de afstand hoef ik dat niet te laten, want we zijn er binnen 10 minuten. Ik merk dat de frisse lucht me goed doet en ook dat is één van de dingen die me opviel tijdens het invullen van mijn energiegevers. Ondanks dat ik kon genieten van de buitenlucht, besteedde ik mijn dagen voornamelijk binnen – al werkend achter de laptop. Ik ben daardoor nóg meer gaan coachen in de buitenlucht en sinds vorig jaar weer gaan paardrijden. Die kleine aanpassingen in mijn leven, maken een wereld van verschil. Door erachter te komen wat mij energie kost, kon ik ook daarmee aan de slag. Hierdoor ben ik wat vaker hulp gaan vragen aan mijn man en ben ik gaan loslaten dat het altijd spik en span moet zijn in huis. Niet te doen met twee kinderen en twee katten. Die keuze maken, gaf me erg veel rust. Soms lijkt het wel alsof er een tornado door mijn huis geraasd is en dat is oké. Ik kan het écht beter loslaten en wanneer ik het belangrijk vind dat het er wel opgeruimd uitziet (als er bijvoorbeeld visite komt), dan hebben we in no time het huis aan kant. Win-win voor iedereen.