Man die massage krijgt

De psycho WATTES?

Enkele jaren geleden kwam ik in contact met Mjon Schriemer, psychosomatisch fysiotherapeut. Nog nooit had ik gehoord van deze vorm van fysiotherapie en daarmee kan ik me indenken dat jij hier ook niet bekend mee bent. Als je kampt met stressklachten, kan een psychosomatisch fysiotherapeut een eerste stap zijn op weg naar herstel, eventueel in combinatie met coaching. Wat ik recent met Mjon besproken heb over haar vak, deel ik hier graag met je.

Wat is psychosomatische fysiotherapie?

Psychosomatische fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Bekkenfysiotherapie of kinderfysiotherapie zijn ook specialisaties, mogelijk wat meer bekend. Uitgangspunt bij psychosomatische fysiotherapie zijn de lichamelijke klachten waar iemand mee binnen komt. Aan de hand van vragenlijsten, een intake en lichamelijk onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. Kenmerkend voor psychosomatische fysiotherapie is dat het zich richt op lichaam én geest. Psyche betekent geest en somatisch betekent lichamelijk.

Wanneer ga je naar een psychosomatisch fysiotherapeut?

Als je zelf vermoed dat er sprake is van disbalans. Je hebt bijvoorbeeld lichamelijke klachten, die niet goed verklaarbaar zijn. Vaak speelt stemming, oftewel emotie, ook een rol bij de klachten. De klachten duren over het algemeen al wat langer en een veelgehoorde uitleg is dat mensen niet lekker in hun vel zitten. Naast lichaam en geest, is er dus ook aandacht voor de pijler emotie. Deze drie hangen nauw samen als het gaat om balans. Van 'uit balans naar in balans' is het hoofddoel.

Wat is het beste moment om aan de bel te trekken?

Wat mij opvalt, is dat mensen soms best lang met klachten rondlopen en dan direct naar een psycholoog gaan. Deze vorm van fysiotherapie is laagdrempelig én heeft als kracht dat er naast de lichamelijke klachten oog is voor het mentale en emotionele vlak. Het belangrijkste is dat je behoefte hebt aan en klaar bent voor hulp. De emmer loopt niet voor niets over.

Hoe werkt een traject in de praktijk?

Voorop staat dat een traject maatwerk is en volledig wordt afgestemd op de hulpvraag. Een traject kan bestaan uit een combinatie van massage, informatie geven en oefeningen. Thuis kun je verder oefenen met hetgeen je geleerd krijgt.

Een massage doet iets met het welbevinden van de mens. Op dat moment mag je het 'aan een ander overlaten', wat helpend kan zijn. Daarnaast is er tijdens de behandelingen aandacht voor de mentale hygiene. In de huidige maatschappij moeten we al zoveel, waardoor veel mensen op de toppen van hun tenen lopen, op rap tempo door het leven gaan en ondertussen het contact met de natuur verliezen. Mensen geven aan het druk te hebben en dat is niet alleen het geval wanneer ze bij mij in de praktijk komen om te werken aan hun herstel...

Een traject duurt gemiddeld twee tot drie maanden, waarbij het niet nodig is om wekelijks langs te komen. Het afstemmen hiervan gaat volledig in overleg, afhankelijk van de behoefte en wat iemand nodig heeft.

Hoe kijk jij naar jouw beroep en de huidige maatschappij?

Door gebrek aan ruimte lopen mensen vast. We willen anderen graag helpen, voelen ons verantwoordelijk en vergeten nog wel eens onze eigen grenzen te bewaken. Hoogsensitiviteit is een veelvoorkomend onderwerp.

Als activiteiten of ondersteuning wegvallen, ligt overbelasting op de loer. Denk maar eens aan kinderen die noodgedwongen thuis zaten vanwege sluiting van scholen/kinderopvang of hobby's die niet meer uitgevoerd konden worden. Het is dan niet gek dat je uit balans raakt.

Ik vind dat we best wat kunnen minderen in alles wat we van onszelf 'moeten'. Compassie en herkenning zijn belangrijk. Ook gun ik het mensen dat we deze onderwerpen meer gaan normaliseren, net als het leren spreken van de taal van ons lichaam. Je lichaam geeft grenzen aan, alleen luisteren we niet goed naar ons lichaam.

Hoe kom je terecht bij deze vorm van fysiotherapie?

Net als bij andere vormen van fysiotherapie kun je rechtstreeks terecht bij een psychosomatisch fysiotherapeut óf via een verwijzing. Het wordt, net als andere vormen van fysiotherapie, vergoed als je hiervoor aanvullend verzekerd bent.

Hoe vind ik een psychosomatisch fysiotherapeut in mijn omgeving?

Het makkelijkst kun je dan zoeken via www.defysiotherapeut.com. Hier kun je gericht zoeken in een straal rondom je woonplaats naar een specialisatie, waaronder psychosomatische fysiotherapie. Deze website is van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.

Wat wil je de lezer nog meegeven?

Mensen in je omgeving zien over het algemeen wel als het minder goed met je gaat. Goedbedoelde adviezen vliegen dan om je oren: 'je moet maar eens stoppen anderen te helpen', 'je moet maar gewoon op tijd naar bed gaan de komende dagen' of 'je moet maar gewoon stoppen met roken'. Mensen zeggen dit soort dingen ook tegen zichzelf. In praktijk is het niet makkelijk om bijvoorbeeld kruizen in je agenda te zetten. Als mensen in je omgeving woorden gebruiken als 'je moet eigenlijk maar gewoon' dan kun je je afvragen hoeveel begrip er daadwerkelijk voor je is. Deze adviezen, hoe goed bedoeld ook, helpen je in de regel niet verder.
Als we jong zijn, leren we dat we onze tanden moeten poetsen én hoe we dat moeten doen. Om goed te kunnen slapen, weten we dat we beter geen koffie kunnen drinken in de avond of vlak voor het slapen op onze telefoon bezig moeten zijn. Slaaphygiene en algemene hygiene zijn we nog wel mee bekend. Stress hygiene is een ander verhaal. Daarom is het goed bijvoorbeeld na te denken over wat precies ervoor zorgt dat je stress hebt of je af te vragen hoe je in een betere flow kunt komen. Focus op de ademhaling is daarbij tot slot ook een belangrijk aspect.