Speelgoed auto in het zand

De vakantie maakte toch niet het verschil

Sinds een paar weken ben je weer aan de slag na je welverdiende vakantie. Twee of zelfs drie weken hoefde je helemaal niets te doen, behalve genieten van je werkvrije periode. Een tijd waarin je volop aandacht wilde besteden aan de mensen die voor jou belangrijk zijn.

De weken vóór je vakantie was je al aan het aftellen. Wat was je er dit jaar aan toe om er even tussenuit te gaan. Even geen gedoe op het werk, geen overvolle agenda en deadlines die gehaald moesten worden. Geen administratie, geen frustratie over projecten die niet liepen zoals gepland en vooral even geen gezeik.

Eindelijk was het zo ver! Je vakantie begon. Wat had je uitgekeken naar dit moment. Jouw voornemen? Maximaal genieten en de boel de boel laten.

Dat bleek in gedachten makkelijker dan in de praktijk… In het begin van de vakantie merkte je dat je het werk moeilijk los kon laten en tegen het einde van je vakantie voelde je de spanning alweer toenemen om weer te moeten werken. Allerlei dingen spookten door je hoofd, waardoor je de laatste nachten van je vakantie minder goed geslapen had.

Hoe vol zal de mailbox zitten?
Is dat project wel goed opgepakt door collega’s?
Wat voor onverwachts gedoe heeft er nog gespeeld wat op jouw bord gaat belanden?

Jouw hoop was om jouw batterij weer helemaal op te laden. Fris en fruitig weer aan het werk te kunnen. Minder spanning rondom werk te ervaren en één ding nam je je tijdens je vakantie al voor: na de vakantie zou je zorgen voor een betere werk-privé balans, want tijdens de vakantie bekroop je het onaangename gevoel dat je ‘nogal wat hebt gemist de laatste tijd’ als het om het thuisfront gaat…

De realiteit is dat je weer in je oude patroon verder bent gegaan. Het patroon van vóór jouw vakantie. De balans lijkt nu alweer zoek, jij loopt op je tenen en thuis zuchten ze weer als je lontje net iets korter blijkt dan je wil.

Natuurlijk is de vakantie een ultiem moment om bij zinnen te komen, om gas terug te nemen en goed uit te rusten. Toch is het geen oplossing wanneer je daarvoor al langere tijd met stressklachten te maken had. Een vakantie lost namelijk niet op waar jij vóór de vakantie al mee kampte op het werk. Nu je er even tussenuit geweest bent en van die automatische piloot af bent gegaan, merk je pas op hoe het met je gaat.

Waarschijnlijk voel je je op dit moment meer uitgeblust dan uitgerust. Dat kan niet de bedoeling zijn toch na een vakantie?

Na terugkeer op het werk realiseerde je je pas hoe vermoeid je eigenlijk bent. Dat het simpelweg niet goed met je gaat. Gelukkig ben je niet de enige, want voor velen is de terugkeer van vakantie een moment waarop je pas écht voelt dat de stressklachten en spanning de overhand krijgen.

Het goede nieuws is dat je er wel degelijk wat aan kunt doen.
Daarom hierbij enkele tips die ik je mee wil geven:

  1. Ga voor jezelf eens na wat ervoor zorgt dat je stress of spanning ervaart op het werk? Zit je niet op je plek? Kost dat conflict met die ene collega je veel energie? Heb je meer werk dan dat je uren hebt? Ga niet als een kip zonder kop door, maar sta eens stil en vraag jezelf af wat er op het werk voor zorgt dat je je zo voelt.
  2. Sta op vaste tijden op en ga op vaste tijden naar bed. Ritme helpt om de energie beter te reguleren. Wil je graag je dag met meer energie beginnen? Poets dan je tanden, terwijl je in het daglicht staat. Zeker als je veel binnen werkt, is dat een aanrader.
  3. Stop met multitasken op het werk. Als je terugkomt van vakantie, kan er veel op je bordje liggen. Maak keuzes wat je direct oppakt, wat je kunt inplannen voor een later moment en wat je misschien zelf überhaupt niet hoeft te doen. Doe dan één ding tegelijk en ga bewust monotasken. Je krijgt dingen dan sneller én beter afgerond.

Ben jij klaar met het gevoel waar je nu alweer mee rond loopt? Dat je alweer niet lekker in je vel zit ondanks de vakantie en dat het je niet lukt een goede balans te realiseren?

Plan dan een gratis Flow sessie met mij in. Ik deel daarin in ieder geval drie tips, volledig afgestemd op jouw situatie.