Notebook met tekst

Gegarandeerd stress als je dit doet!

Op een zondag ochtend vroeg sta ik in de sportschool. Een sportschool waar voldoende beren rondlopen. Beren? Jazeker, vele mannen hebben het formaat van een heuse beer en om mij heen hoor ik zelfs gebrom. Ik ben er zeker van dat dit heren geweld voor velen imponerend kan zijn. Maar niet voor mij, nee hoor. Ik laat me niet weerhouden van het pakken van een stang met ‘slechts’ 10 kg aan beide kanten, terwijl er om mij heen flink door gebromd en gekreund wordt. Weet je wat ik het grote voordeel vind van sporten met deze echte krachtpatsers? De lichtere gewichten die ik nodig heb, zijn altijd beschikbaar 😉.

Wat ik veel ingewikkelder vind ik de sportschool, is die prachtige slanke dames die óók nog eens sterk zijn en zich moeiteloos door hun workout laveren. Terwijl ik daar met mijn niet bepaald slanke lijf probeer mezelf niet voor schut te zetten, omdat ik mezelf bij veel apparaten afvraag hoe het precies werkt.

In welke situaties kun je jezelf met anderen vergelijken?

Je ziet hierboven eenzelfde omgeving en twee verschillende omschrijvingen van mijn kijk op anderen. Dit is precies waar ik het in deze blog met je over wil hebben. Als je namelijk gegarandeerd stress wilt, dan is dit wat je moet doen: vergelijk jezelf met anderen.

De één zal dit vaker doen dan de ander, maar ik vermoed dat ook jij jezelf wel eens vergeleken hebt met iemand anders. Dat hoeft natuurlijk niet alleen om sport te gaan, maar kan bijvoorbeeld ook op je werk gebeuren. Wie weet is er een collega in jouw team, die een betere functie heeft dan jij of een leuker project mag draaien dan jij. Al eens opgemerkt dat er dan jaloerse gevoelens kunnen ontstaan?

Of heb je buren die een nieuwe auto gekocht hebben, die groter is dan de auto die jij nog niet lang geleden gekocht hebt. Maken vrienden van jou verre reizen of is er een familielid die een flinke verbouwing achter de rug heeft, waar het jou financieel nog niet lukt dit te gaan doen.

Toen ik vroeger nog mijn eigen paard had en op wedstrijd ging, vergeleek ik mezelf constant met anderen. Voor mijn gevoel had ik slechts een ‘huis-tuin-keuken’ paard en dito trailer. Ik eindigde vaak tussen de middenmoot en het einde in. Op zich vond ik dat helemaal geen probleem, want ik maakte wel degelijk progressie. Toch ontnam dat vergelijken met anderen mij geregeld het plezier in het wedstrijd rijden en zorgde het voor frustratie.

Kleven er dan alleen maar nadelen aan jezelf vergelijken met anderen?

Gelukkig niet. Ik zie in ieder geval drie voordelen aan jezelf vergelijken met anderen:

 1. Wanneer je jezelf vergelijkt met iemand anders, kan dat een bron van inspiratie zijn. Wanneer jij jezelf in de richting wilt ontwikkelen van de persoon waar je jezelf mee vergelijkt, kan dat helpen om nieuwe doelen te stellen en jezelf bewust in deze richting te ontwikkelen. Zolang je jezelf geen onmogelijke doelen oplegt, kan het vooral stimulerend werken om jouw doelen te bereiken.
 2. Door naar anderen te kijken, kun je voor jezelf beter de balans opmaken. Waar liggen mijn kwaliteiten en waar liggen mijn mindere punten? Reflecteren op jouw prestaties en gedrag, kan leiden tot groei en ontwikkelen. Dit omdat je je richt op het verbeteren van jezelf. Hierbij kun je je wel afvragen; moet je overal goed in worden? Wil je jezelf verbeteren op je mindere punten of wil je juist jouw kwaliteiten nóg verder ontwikkelen?
 3. Jezelf vergelijken met anderen kan enorm relativerend zijn. Toen ik bijvoorbeeld in een nare privésituatie zat heel wat jaren geleden, overleed de moeder van een vriendin van mij. Hoe naar mijn situatie op dat moment ook was, ik realiseerde me dat er veel ergere dingen in het leven gaande waren. Door vanuit een ander perspectief naar mijn eigen situatie te kijken, heb ik me hier uiteindelijk goed doorheen kunnen slaan.

De negatieve kanten

Zojuist heb je een drietal voordelen gelezen over jezelf met anderen vergelijken. Helaas zitten er net zo goed nadelen aan, waarbij ik de drie die voor mij het meest herkenbaar zijn benoem.

 1. Jezelf vergelijken met anderen kan stress en angst veroorzaken. Wanneer je jouw prestaties of manier van leven vergelijkt met anderen, kun je het gevoel krijgen dat je tekortschiet. Dit kan een constante druk creëren, wat op zijn beurt stress en angst kan veroorzaken. Bovendien kan het leiden tot negatieve gedachten en zelfkritiek, die je mentale gezondheid verder kunnen beïnvloeden.
 2. Door jezelf met anderen te vergelijken, kun je jezelf onzeker of minderwaardig voelen. Mogelijk krijg je het gevoel dat je niet goed genoeg bent of ga je twijfelen aan je eigen kunnen en kwaliteiten. Anderen lijken het altijd beter te doen dan jij. Hoe is dat toch mogelijk?
 3. Doelen stellen om jezelf te ontwikkelen is hartstikke prima. Toch gebeurt het vaak dat er onrealistische doelen opgesteld worden, waardoor je jezelf onrealistische verwachtingen oplegt. In dat geval zijn doelen moeilijk te bereiken, waardoor je steeds geconfronteerd wordt met teleurstelling als je die doelen niet behaald.

Tips om jezelf minder met anderen te vergelijken

 1. Stel realistische doelen, zodat je jezelf niet onnodig opjaagt.
 2. Wanneer je doelen stelt, houd je aandacht dan bij jouw eigen voortgang of jouw eigen proces. Het kan bijvoorbeeld helpen dagelijks op te schrijven waar je trots op bent of tevreden over bent.
 3. Beperk social media, want daar lijkt de hele wereld het beter voor elkaar te hebben dan jij. Alles behalve motiverend en vaak niet eens een realistisch beeld van de werkelijkheid. Ik geloof namelijk dat het nergens altijd alleen maar rozengeur en maneschijn is.
 4. Ken jouw kwaliteiten. Weten waar je goed in bent, waar jouw kracht ligt en die benutten, kan helpen om meer waardering voor jezelf te hebben.
 5. Realiseer je dat niemand perfect is en dat fouten maken mag. Sterker nog, als je jezelf wilt ontwikkelen ontkom je daar haast niet aan. Wees begripvol en vooral wat vriendelijker naar jezelf. Al eens nagedacht hoe je dit in de praktijk zou kunnen doen?

Moeite te stoppen jezelf te vergelijken met anderen? Kamp je met stressklachten en wil je weten hoe hier vanaf te komen? In sommige gevallen is een traject van slechts vier sessies al meer dan voldoende om jouw doelen te bereiken, zeker als ze realistisch zijn 😉.