Meisje met paardenstaart

Het haarelastiekje

In de winkel heb je nieuwe haarelastiekjes gekocht. Toen je vanochtend je bed uit kwam en je haren deed, pakte je het nieuwe elastiekje erbij. Behendig maakte je een staart of vlecht en deed het elastiekje eromheen. Eigenlijk wilde je drie slagen maken, maar dat lukte net niet. Door de nieuwigheid rekt het elastiekje nog niet zo ver. Dan maar twee slagen, ook al zit het elastiekje dan net een fractie te los en je haar daarmee niet helemaal lekker. In de weken erna gebruik je dit elastiekje keer op keer. Na een tijdje merk je dat je ineens wel die drie slagen om je haar kunt maken. Het elastiekje is wat uitgerekt in de loop van de tijd.

Zo’n haarelastiek kun je vergelijken met jouw situatie als je stress ervaart. In het begin is het nog lekker veerkrachtig, net als jij voordat je stressklachten kreeg. Als je nu aan het elastiekje trekt, schiet het vlot weer terug naar zijn originele staat. Wanneer je echter teveel druk op het elastiek zet, gaat het rekken en lubbert het op den duur wat uit. Dit is precies wat er gebeurt als je langere tijd stress hebt en je lijf aangeeft dat het tijd wordt om gas terug te nemen. Er staat dan namelijk teveel spanning op het elastiekje. Als je dan tóch doorgaat (en laten we eerlijk zijn, daar zijn we steengoed in), kan het elastiek niet meer terugveren naar zijn originele staat. Je went zelfs aan de nieuwe, wat meer “uitgerekte” vorm. Een nieuw normaal is ontstaan, maar geen nieuw normaal waar je trots op hoeft te zijn.

Je kunt je indenken dat wanneer je in dit stadium alsnog doorgaat, de rek er beetje bij beetje steeds verder uitgaat. Als je dit vergelijkt met het haarelastiekje waar je maar druk op blijft zetten, dan zul je zien dat het op een bepaald moment knapt. PATS, kapot, klaar, basta. Gelukkig is zo’n haarelastiek dan weer makkelijk te vervangen, maar voor jou geldt dat zeker niet. Althans, voor zover ik weet is dat geen optie 😉.

Als jij ‘knapt’, dan krijgen we met iets heel anders te maken. Want zoals materialen vervangbaar zijn, is dat in jouw geval anders. Jij gaat een lange weg van herstellen tegemoet. Hoe langer jij het elastiekje ‘op spanning’ hebt gehad voordat het knapte, hoe langer je herstel zal duren. Sorry, ik heb geen beter nieuws. Eigenlijk is dat ook best logisch toch? Want als jij bijvoorbeeld twee jaar lang over je grenzen gaat, allerlei signalen negeert (of niet voelt), dan komt er een punt dat je lichaam kei hard de handrem aantrekt… Dan zou het best gek zijn als je daar in een paar weken van opknapt, ja toch?

Goed, mijn bedoeling was vooral je helder te schetsen wat er gebeurt als je niet luistert naar de signalen van je lijf. Het voorkomen dat er onnodig lang rek op het elastiekje staat, waardoor de veerkracht eruit gaat en je uiteindelijk een keer knapt, lijkt me helder.

Mocht je tot hier gekomen zijn en jezelf hierin herkennen, dan heb ik iets gaafs voor jou!

Op maandag 22 mei van 19.15 – 20.45 uur verzorg ik een online workshop ‘grip op stress’. Tijdens deze workshop leg ik je uit hoe stress werkt en welke signalen er allemaal kunnen zijn. Het wordt 1.5 uur vol informatie, tips en inspiratie. Ter afsluiting doen we een stressanalyse, zodat jij aan het einde van de workshop weet hoe jij er zelf voor staat op dit moment. De investering om deel te nemen bedraagt slechts € 27,95.

Aanmelden kan eenvoudig via info@flowcoachingenadvies.nl onder vermelding van “Workshop Grip op stress 22 mei”.