Emmer die overloopt

Het loopt over

Als de emmer overloopt

In de vorige blog heb ik je meegenomen in een emmer die leegloopt, omdat er energie wegsijpelt naar dingen die jou niets of weinig opleveren. Met de gegeven oefening kon je dit voor jezelf in kaart brengen. Vervolgens kon je kijken waar je zaken kon veranderen in jouw leven als het om energiegevers en -vreters gaat. Maar wat als de emmer qua energie niet leegloopt, maar de emmer spreekwoordelijk ‘overloopt’?

Je hebt deze uitdrukking vast en zeker wel eens gehoord om je heen. Een collega, een vriend(in), een familielid, die aangeeft dat zijn of haar emmer overloopt. Dat deze persoon het niet meer aan kan en dat het helemaal op is. Wanneer de emmer overloopt, heeft iemand te lang en te veel van doen gehad met stressfactoren. Feitelijk heeft iemand dan langere tijd veel van zichzelf gegeven en vooral ‘gas gegeven’ in het leven. Niets mis met gas geven hoor, maar als daar tegenover onvoldoende herstel staat, gaat het mis.

Klachten

Te lange tijd gas geven in combinatie met te weinig herstel, leidt tot diverse klachten. Deze beginnen vaak op je zwakke plek. Voor de één betekent dat darmklachten, de ander krijgt rugklachten en weer een ander heeft vooral hoofdpijn. Hoe dan ook, fysiek ga je merken dat je lichaam begint te sputteren. Als je hier niet op reageert door gas terug te nemen, zullen de klachten toenemen. Uiteindelijk kan dit leiden tot hevige vermoeidheid, angst- en depressieklachten en concentratie- en geheugenproblemen. Hoe de klachten zich precies uiten en in welke mate, is per persoon verschillend.

De druppel

“Dit was de druppel die de emmer deed overlopen”. Deze uitdrukking ken je vast ook. Zo had ik in een ver verleden een medewerker in mijn team, die haar sleutel niet kon vinden aan het einde van de werkdag en compleet overstuur raakte. Dit was voor deze persoon de spreekwoordelijke druppel. In mijn ervaring kan zo’n druppel er zeker voor zorgen dat je ‘omkegelt’. Toch geloof ik dat er in die periode daarvoor al veel meer gespeeld heeft, veel meer signalen zijn geweest en je al een tijdje niet lekker in je vel zat.

Hoe zit het met jouw emmer?

Doorgaan, doorgaan, doorgaan. We zijn er steengoed in. Hebben we geen zin? Tsja, die afspraak staat nu eenmaal al gepland voor vanavond en afzeggen kan ik niet maken. Ben je moe? Uitrusten doe ik wel als ik met pensioen ben. Het voelt alsof er geen keuze is en je mee moet blijven rennen in de ratrace die jouw leven lijkt te zijn geworden. Ondertussen voel je je moe, wordt je lontje alsmaar korter en kost het je op je werk steeds meer moeite om hetzelfde werk verzet te krijgen. In dat geval kan het zinvol zijn om eens te kijken naar jouw emmer. Hoe vol zit deze eigenlijk? Wanneer de emmer te vol zit, is er weinig ruimte of veerkracht meer. Idealiter voorkom je dus dat die emmer overloopt.

Alternatief voor alsmaar doorgaan

De beste manier om niet te voelen hoe moe je bent of hoe het écht met je gaat, is door alsmaar door te gaan. Je voelt dan simpelweg niets of minder. Een alternatief om op te merken hoe het met je gesteld is, is bijvoorbeeld:

  • Maak eens in alle rust een boswandeling. Wat zie je om je heen, wat hoor je? Wat voel je in je lijf als je beweegt? Zit er ergens spanning in je lijf of zijn er pijntjes die aandacht vragen?
  • Ga rustig zitten op een stoel en doe een bodyscan. Je vindt er op internet veel over. Of gebruik de VGZ Mindfulness coach app. Dit is een gratis app waarop je allerlei oefeningen vindt, of je nu wel of niet aangesloten bent bij VGZ. Hierop vind je ook bodyscans. Liever eentje met mijn stem? Zelfs dat is mogelijk. Stuur me in dat geval een mail met je gsm-nummer of app me, dan stuur ik je een door mij ingesproken bodyscan toe.

Wanneer je één van bovenstaande oefeningen hebt gedaan, merk je mogelijk op wat er in je lijf en hoofd speelt. Kun je hierna aangeven hoe het ervoor staat met jouw emmer?

Als de emmer dreigt over te lopen

Als je te lange tijd doorgegaan bent, kan het gebeuren dat je emmer over dreigt te lopen. Je hebt dan inmiddels allerlei klachten en maakt je mogelijk zorgen over hoe lang je het op deze manier nog volhoudt. Het herkennen van signalen is een mooie eerste stap, want pas als je opmerkt dat het niet zo goed met je gaat, kun je de emmer gaan legen. Soms loop je daarin echter vast, want hoe ingewikkeld kan het zijn om naar jezelf te kijken? Zeker wanneer je geen rust meer ervaart in je lijf en hoofd.

Het inschakelen van een coach kan in dat geval zinvol zijn. Een uitgebreid traject is, wanneer je er op tijd bij bent, lang niet in alle gevallen nodig. Een ‘mini-traject’ van vier sessies kan je al belangrijke inzichten opleveren en voldoende zijn om jouw emmer niet over te laten lopen. Bij ergere klachten is het verstandig een volledig traject aan te gaan. Dit traject ‘grip op stress’ is hier te vinden.

Werken met een erkend CSR- coach®

Als erkend CSR- coach® werk ik op basis van de CSR-methode. Dit betekent dat ik coach op drie niveaus: lichaam, psyche en gedrag. Lange tijd ‘aan’ staan, kan leiden tot een overlopende emmer, waardoor je lichaam ontregeld kan raken. In een coachtraject werk ik met behulp van de drie fasen, volgens de CSR-methode. De eerste fase is gericht op fysiek herstellen en het stoppen met plegen van roofbouw. Daarna volgt het aanvullen van de energiereserves en zelfmanagement. Indien van toepassing zorg ik voor ondersteuning tijdens de re-integratie. Uiteraard kunnen deze fases ook door elkaar heen lopen. Wat ik (en wanneer) van deze fases integreer in een traject, hangt volledig af van het klachtenbeeld, de mate van stress en wat er speelt bij de persoon in kwestie. Maatwerk dus, volledig afgestemd op de behoefte van de mijn klant. Gelukkig heeft CSR een gevalideerde vragenlijst waarmee de mate van stress en de effecten daarvan op lichaam en geest goed in beeld kan brengen.

Ik geloof nog steeds dat voorkomen beter is dan genezen, omdat herstel bij burn-out veel langer duurt dan wanneer je dit kantelpunt vóór bent. Voor het inschakelen van een erkend CSR- coach® maakt het echter niet uit waar je je bevindt, want zowel voor preventie als daadwerkelijk herstellen van een burn-out ben je bij mij aan het juiste adres.