Sportschool

Het schiet niet op

Het is zondagochtend en ik besluit mijn dag te starten met een bezoek aan de sportschool. Ik sta op een specifiek apparaat, beter bekend als de trap, want ik heb me laten vertellen dat je hiermee een steengoede basisconditie opbouwt. Als je naar de sportschool gaat, moet je er wel uithalen wat er in zit. Owja, ook deze tante heeft nog allerlei eisen en overtuigingen…. Net mens ;-).

Laat ik voorop stellen dat ik beweging oprecht een belangrijk onderdeel in mijn leven vind, omdat ik weet hoe belangrijk het is met betrekking tot het onderwerp stress én natuurlijk mijn gezondheid. Daar staat tegenover dat ik sporten kan ervaren als een noodzakelijk kwaad, met name omdat ik het niet altijd leuk vind om te doen. Zo’n uurtje sportschool valt voor mij onder de categorie “noodzakelijk kwaad”.

Ik sta dus op die trap en besluit na één minuut niet meer naar de tijd te kijken die seconde voor seconde doortikt. Dan lijken vijf minuten namelijk wel een kwartier te duren. Fanatiek zet ik het niveau wat hoger, zodat ik flink door moet lopen op die trap. Als ik ‘eindelijk’ weer opkijk, krijg ik zowat een hartaanval. 1.28 geeft de teller aan, oftewel 28 seconden verder… Oeps! Voelt dat even als een teleurstelling. Ik dacht dat er zeker twee minuten voorbij zouden zijn.

Als jij veel stress hebt, kan het een ware uitdaging worden om je dag door te komen. Je dag wil niet vlotten, net als die teller op de trap in de sportschool, waarbij je constant geconfronteerd wordt met wat allemaal niet lukt. Ondertussen kun je je hoofd maar moeilijk bij je opdracht houden en lijkt je geheugen eerder op een zeef dan jouw steun en toeverlaat. Als je op de klok kijkt, is er een half uur voorbij en ben je geen steek verder gekomen…

Ergens is het zo dubbel dat je jezelf geen rust of ontspanning gunt als je al langere tijd stress ervaart. We vinden dat we maar door moeten gaan, terwijl ons hele lijf schreeuwt dat er iets anders nodig is dan nóg meer werken. Lunch skippen, overwerken om je werk toch af te krijgen of de hele dag volplannen zonder ademruimte zijn niet het antwoord op het verminderen van jouw stress.

Aan het einde van de werkdag wil je bijvoorbeeld per se die ene mail beantwoorden in plaats van dat je naar huis gaat om af te schakelen. Wat nu als je die mail de dag erna in de ochtend oppakt, als je weer nieuwe energie hebt? Praktijk wijst uit dat je dan sneller bent met het klaren van de klus én het je minder frustratie of energie kost. Hoef je ook niet te schrikken als je op de klok kijkt en je weer twee uur overgewerkt hebt in de avond.

Durf gas terug te nemen. Durf te werken aan rust in je lijf, zodat je met een goede conditie je werk uit kunt voeren én energie over houdt voor je privéleven, kinderen, partner, familie, vrienden, sportschool of net wat voor jou belangrijk is naast je werk. Ga lekker bewegen.

Vind jij bewegen belangrijk maar lukt het je niet de energie te vinden om te gaan? Je hoeft jezelf niet af te beulen in een sportschool om voldoende te bewegen. Maak eens een mooie wandeling in de natuur. Ikzelf doe dat het liefst in de Drunense Duinen, waar ik op de fiets naartoe kan. Toch hoef je niet ver van huis is mijn ervaring om een mooie wandeling te maken. Ik onze wijk ligt bijvoorbeeld een prachtige watergebiedje waar je in zo’n half uur omheen kunt lopen. In jouw directe omgeving is vast en zeker ook allerlei moois te zien. Gewoon vanuit huis een wandeling maken waarbij je extra oog en aandacht hebt voor de natuur, kan je al meer helpen ontspannen.

Alternatieven om lekker te bewegen zijn er volop: een potje voetballen met je kind, een uurtje werken in de tuin of op de fiets naar de supermarkt. Alles telt. Eis niet teveel van jezelf, geniet er vooral van.

Je zult merken dat voldoende beweging positieve effecten heeft, zoals een betere concentratie en productiviteit, vermindering van stress. Een wandeling in de natuur helpt je ontspannen en energie op te doen. Op je werk zul je dan merken dat je beter kunt plannen of problemen om kunt lossen.

Terug naar de sportschool. Braaf heb ik die ochtend mijn uur volgemaakt en trots dat ik weer geweest ben, ga ik met een voldaan gevoel naar huis. Dat voelt lekker!