Koffie drinken op je werk als eerste stap naar re-integratie
Al enige tijd zit je thuis. Niet omdat je dit zo graag wilde, maar omdat je helemaal op bent. Met man en macht probeer jij jezelf overeind te houden, de dag met open ogen door te komen en toch loopt het allemaal niet zoals je wilt. Het huishouden bijhouden gaat niet, elke kleine taak kost je momenteel zoveel energie. En dat schuldgevoel…. Man, man man.
Dan krijg je te horen dat het verstandig is om bij jouw werkgever langs te gaan om eens koffie te drinken. De paniek neemt op dat moment de overhand en alle woorden die daarna nog gekomen zijn, zijn volledig aan je voorbij gegaan.
De periode van vóór jouw uitval heb je op het werk als heel onprettig ervaren. Je schaamde je dat dingen niet meer lukten, had huilbuien op het werk, bent mogelijk een keer uitgevallen naar een collega en meer dan eens hebben ze je met het handen in het haar gezien. Deze afsluiting was alles behalve prettig, gevolgd door iets wat jij zelf toch niet aan had zien komen: je kegelde om.
Koffie drinken betekent in dit geval dat je ook te dealen hebt met de plek waar je jezelf niet hebt gevoeld. Waar je heel hard geprobeerd hebt overeind te blijven en wat je niet is gelukt. Juist om deze reden kan koffie drinken een goede eerste stap zijn.
Voordelen van een koffie op het werk
Ik zie zelf verschillende voordelen aan een eerste live afspraak met jouw werkgever in de vorm van koffie drinken. Denk dan aan:
Wat kun je doen om het koffie moment zo prettig mogelijk te laten verlopen?
Allereerst is het goed je te realiseren dat je aan kunt geven wat jij prettig vindt. Mogelijk wil je liever met één of twee collega’s in een rustige setting een kop koffie drinken in plaats van gelijk met je hele team. Ben je bang dat je door collega’s overvallen wordt en dat zij, hoe goed bedoeld ook, allemaal op je af stormen? Uit deze zorg dan bij jouw leidinggevende, zodat hij hier rekening mee kan houden en dit kan ondervangen.
Misschien vind je het zelf helemaal niet prettig om koffie te gaan drinken en zou je veel liever een kleine taak uitvoeren of een wandeling maken in de omgeving van jouw werkgever. Ga daarover met jouw werkgever in gesprek. Door jouw behoeften aan te geven, kan er beter rekening mee gehouden worden.
Het doel van een koffie moment is niet dat jij aantoont dat je ziek bent, dus daar hoeft je aandacht niet op komen te liggen. Vraag de bedrijfsarts die dit advies gegeven heeft ook gerust wat de achterliggende gedacht is. Hij of zij kan jou hier uiteraard meer over vertellen. Stel als het lukt jouw vragen aan de bedrijfsarts.
Houd er rekening mee dat een eerste stap naar het werk energie gaat kosten. Hier dien je rekening mee te houden in de dag vóór en na het bezoek aan jouw werkgever. Zit je in een traject met een gespecialiseerd coach? Dan kan hij of zij jou daarbij ondersteunen en kijken wat in jouw situatie het best passend is.
Na het koffiemoment
Gun jezelf de tijd bij te komen als dat nodig is. Hoe is het voor je geweest om weer op de werkvloer te zijn? Met welk gevoel ben je naar huis gegaan?
Langzaam maar zeker zul je stap voor stap steeds meer aandacht hebben voor re-integreren. Ondersteuning bij jouw herstel én re-integratie kan als zeer waardevol ervaren worden. Veel werkgevers zijn bereid bij stressklachten of burn-out een gespecialiseerd coach in te schakelen. Op die manier kun je op een effectieve manier werken aan jouw herstel, jouw zelfmanagement verbeteren én re-integreren met ondersteuning.