Trouwfoto Deborah en partner

Life events – bronnen van stress

Iedereen krijgt ermee te maken: life events. Dit zijn de levensgebeurtenissen die je meemaakt gedurende jouw leven. Vaak wordt daarbij gedacht aan negatieve ervaringen. Toch gaat het om allerlei gebeurtenissen die je meemaakt, die zowel positief als negatief ervaren kunnen worden. De impact van life events kan wisselend zijn en naast het type life event, heeft ook de mate van de levensgebeurtenis invloed op hoe deze effect heeft op jouw leven. Life events kunnen gezien worden als bronnen van stress, zeker wanneer er meerdere life events in korte tijd gespeeld hebben. Dit komt omdat ze vaak ingrijpend van aard zijn en in sommige gevallen niet te vermijden. Aan de veranderingen in je leven door life events, zul je moeten wennen. Je kunt je indenken dat dit bij het ene life event makkelijker is dan bij het andere.

Mijn eigen life events

Voor mij was het jaar 2020 een jaar vol life events. In eerste instantie de lockdown, waardoor de kinderopvang gesloten werd en we twee kinderen onder de twee jaar thuis hadden om voor te zorgen. In combinatie met onze banen werd dat een periode waarbij de druk behoorlijk op de ketel kwam te staan. De jongens sliepen niet op gelijke tijden overdag en ondertussen wilde ik wel mijn werk op hetzelfde niveau uitvoeren als voorheen. Dat werk veranderde door de corona lockdown behoorlijk. Tegen het einde van de sluiting van de kinderopvang werd duidelijk dat mijn vader, die net enkele maanden daarvoor met pensioen was gegaan, ernstig ziek was. Een zeer kort ziekbed midden in coronatijd volgde en twee weken na zijn diagnose overleed hij op 58-jarige leeftijd. Alsof dat niet voldoende was om mee te maken in een periode van drie maanden, kreeg ik twee maanden later te horen dat mijn baan zou komen te vervallen. 10 jaar lang had ik met hart voor de zaak en veel plezier voor mijn eerste werkgever gewerkt. Het nieuws sloeg, na een toch al pittige periode, in als een bom. Daarna begon de zoektocht naar een andere baan, terwijl ik me na al het bovenstaande alles behalve stabiel voelde.

Positief of negatief?

Als het gaat over bronnen van stress, wordt bij life events vaak aan negatieve gebeurtenissen gedacht, zoals je bij mij in 2020 ziet. Toch is dat niet het volledige plaatje. Onder life events valt namelijk meer dan alleen negatieve gebeurtenissen. Zo vallen bijvoorbeeld trouwen, zwangerschap, een nieuwe baan of een verhuizing net zo goed onder life events. Niet per definitie negatieve gebeurtenissen (dat hoop ik althans 😉).

Wat valt onder life events?

Inmiddels heb je een beeld van levensgebeurtenissen en mogelijk heb je voor jezelf al een helder beeld van wat zich het afgelopen jaar (of de afgelopen jaren) in jouw leven heeft afgespeeld aan life events. Voor de één kan één levensgebeurtenis al erg ingrijpend zijn, waardoor hij of zij onderuit kan gaan. Een ander heeft meerdere levensgebeurtenissen tegelijk lopen en voelt zich daar redelijk oké onder. Hoe je als mens reageert op life events hangt af van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan hoe het met je gaat op het moment dat een life event plaatsvindt, in hoeverre je sociale steun ervaart, maar ook welk life event zich in jouw leven voordoet maakt verschil. Zo kan het zijn dat ziekte van een partner of naast familielid meer impact heeft dan moeilijkheden die je ervaart met je schoonfamilie. Andere voorbeelden van life events zijn: scheiden, overlijden van jouw partner, ziekte, veranderingen in je financiële situatie, (toename van) ruzie met je partner, conflicten met je werkgever of verandering in levensomstandigheden.

Emoties

Wanneer zich gebeurtenissen in jouw leven voordoen, die (grote) impact op jou hebben, brengt dit vaak emoties met zich mee. Een breed scala aan emoties kan zich voordoen als het gaat om life events. Denk aan de zorgen die je hebt over een zieke naaste, je eigen gezondheid of dat alles wel goed zal gaan met de hypotheek die je hebt afgesloten voor je nieuwe woning. Verdriet als je weet dat je verder moet zonder je partner of een familielid. Onzekerheid over de toekomst bij financiële veranderingen. Tevredenheid over de stap die je zet met die nieuwe baan. Verliefdheid die extra opbloeit als je elkaar het ja-woord mag geven en gemis omdat die belangrijke persoon er niet meer is om dat mee te maken. Life events kunnen leiden tot stress, zeker wanneer de impact ervan op jouw leven groot is. Of je de gebeurtenis nu negatief of positief ervaart, maakt tot op zekere hoogte niet uit. Het voorbereiden van een bruiloft brengt veel regelwerk met zich mee en levert voor velen stress op. Wanneer je na een scheiding een nieuwe partner hebt gevonden, waarmee je gaat samenwonen, vraagt het nogal wat om die levens te integreren tot één nieuwe situatie. Stress is normaal en vooral nuttig. Toch kan dit negatief ervaren worden wanneer bijvoorbeeld life events de druk langere tijd opvoeren.

De top 10

Volgens Holmes en Rahe zijn dit de tien levensgebeurtenissen met de grootste invloed op iemands leven. Zij maakten een overzicht met 40 levensgebeurtenissen en classificeerden elke gebeurtenis op basis van de invloed door er punten aan te koppelen.

  1. Overlijden partner
  2. Scheiden
  3. Scheiding van tafel en bed / liefdesbreuk
  4. Gevangenschap
  5. Overlijden naast familielid
  6. Blessure of lichamelijke ziekte
  7. Trouwen
  8. Ontslag
  9. Verzoening met partner
  10. Pensionering

Als je dit zo leest, is het toch niet gek dat deze life events bronnen van stress kunnen zijn? Inzicht krijgen in de levensgebeurtenissen die zich bij jou hebben afgespeeld, kan leiden tot meer begrip voor jezelf. Vaak zijn we geneigd alsmaar door te gaan en weg te wuiven wat zich aan impactvolle gebeurtenissen heeft afgespeeld in het recente verleden. Los van hoe we zelf met onze eigen ervaringen omgaan, weet ik óók dat mensen om ons heen zich niet in alle gevallen bewust zijn van de impact én de nasleep die een life event kan hebben.

Wanneer je bijvoorbeeld, zoals ik, een ouder verloren hebt, neem je dit de rest van je leven mee. Het ene moment gaat het best goed en soms zit je in een verdrietige periode. Wanneer je een familielid hebt dat ziek geweest is of wanneer je (weer) je baan verliest, wordt nog wel eens vergeten dat de pijn van zo’n gebeurtenis langer bij iemand blijft. In de eerste periode na een life event, is er vaak nog wel begrip vanuit je werkgever, collega’s, vrienden of kennissen. Na verloop van tijd kan dit veranderen. Helaas hoor ik ook geregeld dat er helemaal géén begrip is voor life events.

Inzicht in jouw life events?

Benieuwd naar het aantal levensgebeurtenissen die bij jou gespeeld hebben in het afgelopen jaar? Op basis van het aantal punten dat je ‘scoort’ kan een indicatie gegeven worden of het om matige, veel of zeer veel stressfactoren gaat. Zeker wanneer je het idee hebt (al langer tijd) op je tenen te lopen, is het interessant eens te kijken in hoeverre life events hier aan bijgedragen kunnen hebben.

Vraag bij mij (gratis) de vragenlijst op en stuur deze ingevuld terug. De resultaten bespreken we tijdens een gratis online Flow Sessie van 30 minuten, waarbij je van mij drie praktische tips krijgt, afgestemd op jouw situatie.