Speelgoed in het zand

Onbetaalbaar speelplezier

Als moeder van twee zoons en speel ik tegenwoordig regelmatig.

Er is een mooi moment dat ik graag met je wil delen:

Het was een warme zomerse dag in mei, een zaterdag. De kinderen spelen graag met water in de tuin en aan het einde van de dag wilde mijn jongste zoon van 2.5 jaar helpen met het sproeien van de tuin. Vol trots gaf hij 10 minuten lang een hele strook planten water. Totdat….
Hij per ongeluk de verkeerde kant op draaide met de tuinslang en in plaats van de planten, mijn korte broek en slippers water gaf. Ik was kletsnat en het water gutste uit mijn slippers. Mijn man kwam niet meer bij en voor ik het wist, waren we met zijn vieren verzeild in een heus watergevecht. De kinderen en mijn man een waterpistool, ik inmiddels de planten water gevend met de tuinslang

Ik was doorweekt van het water dat ik inmiddels door de waterpistolen had mogen ‘opvangen’ en het lukte me niet met de straal mijn man terug te pakken. Vakkundig dook hij op tijd buiten het bereik van de straal en ik twijfelde nog of ik wat meer moeite zou doen, want tsja, dan zouden mijn net gewassen ramen binnen 24 uur wéér gewassen moeten worden…

Die gedachte gooide ik direct overboord, want ik zat helemaal in het spel, genoot van het plezier dat we samen hadden in onze prachtige tuin, mijn fanatieke kinderen met een glimlach van oor tot oor en het heerlijke weer. Dit speelkwartier was er een die smaakte naar meer en toen ik de kinderen in de avond op bed legde, wilden ze alleen nog even weten of ze me morgen weer nat mochten spuiten met de waterpistolen. Ik was niet de enige die genoten had ;-).

Owja, uiteindelijk had mijn man zich volledig in een hoek vastgelopen en kon ik hem, met de tuinslang, terugpakken voor al het water dat ik al over me heen gekregen had. Wat een lol heb ik daarom gehad!

Hoe zit dat nu met spelen?

Als je richting volwassenheid gaat, zie je dat het spelen langzaam maar zeker steeds meer naar de achtergrond verdwijnt. Volwassen worden is natuurlijk een serieuze zaak. Je krijgt er verantwoordelijkheden en zorgen bij. Als we vrij zijn, vinden we vaak dat onze tijd nuttig besteed moet worden. De was of het huishouden, sociale verplichtingen, sporten of achterstallige klusjes krijgen daarom voorrang. Daarnaast hebben we een carrière om aan te werken en vragen de kinderen onze aandacht.

De uitleg van “play time” wordt ook wel “time spent without purpose” genoemd.

Wat ik persoonlijk erg jammer vind, is dat als we volwassen zijn, we nog steeds weinig spelen en soms zelfs überhaupt weinig plezier maken. Vroeger was ik vaak buiten te vinden om met vriendinnen te stoepranden, in de pauze op het schoolplein werd fanatiek touwtje gesprongen of ik rende samen met mijn zusjes door de showroom van mijn ouders, alsof we aan het paardrijden waren. Erg leuke herinneringen én de tijd vloog voorbij op dit soort momenten.

De positieve kanten van spelen

Naast dat het leuk vertier geeft, is spelen heel goed voor je. Zo stimuleert het de creativiteit en zorgt ervoor dat het leven wat lichter voelt. Onze stress vermindert, we krijgen meer grip op onze emoties en het laat ons effectiever leren. Spelen zorgt ervoor dat we ons energieker voelen en het helpt je beter om te gaan met problemen. Spelen is dus goed voor lichaam én geest!

Wat ga jij nu doen?

Mijn advies zou niet zijn je hele planning overhoop te gooien en elke dag te gaan spelen.
Wel wil ik je uitdagen antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Wat deed jij als kind met betrekking tot spelen waar jij blij van werd?
  • Welke kleine stap kun jij zetten om spelen meer in te passen in je leven?

Voel jij je niet vrij om te spelen?

Ben je gelijk bang voor de reacties uit je omgeving als je samen met een bekende tikkertje gaat spelen in plaats van op de racefiets springt? Laat je niet leiden door wat de wereld misschien wel (of niet) denkt. Dan kom je niet in beweging. Kies voor jezelf en de positieve punten van spelen. Maak het klein: dans alsof niemand je ziet door de huiskamer, bouw een zandkasteel als je naar het strand gaat of ga zelf het springkussen op in plaats van alleen toe te kijken hoe je kinderen plezier hebben.

Heel veel (speel)plezier!