Vrouw aan het piekeren

Reken af met dat gepieker

De dagen dat ik urenlang in mijn bed naar het plafond lag te staren, omdat ik me afvroeg hoe ik mijn omzet, marge en aantal uren moest gaan waarmaken, zijn verleden tijd. Ik kan je vertellen dat het hebben van jonge kinderen in huis ervoor zorgt dat je fysiek een stuk vermoeider bent, waardoor ik meer slaap dan voorheen en minder tijd heb om te piekeren . Toch pieker ik ook nog regelmatig hoor, maar weet ik steeds beter hoe hiermee om te gaan.

Laten we er niet omheen draaien, piekeren is verdomd irritant. Daarom deel ik met liefde deze praktische tips, die jou gaan helpen minder te piekeren. Maar eerst ga ik je wat meer vertellen over piekeren. Wat zou je doen als je morgen € 1.000.000 wint? Welke keuzes maak je dan? Wat ga je doen met een berg geld? Ik weet dat je inmiddels even in gedachten verzonken bent om er op los te fantaseren, tenzij je die extreme realist bent die zeker weet dat jou dat toch nooit overkomt. Hoe dan ook, ik zie piekeren als het tegenovergestelde van fantaseren. Bij fantaseren denk je na over dingen waarvan je niet weet of ze ooit waarheid worden. Bij piekeren is dat in feite niet anders, alleen piekeren we over negatieve dingen.

Dat stemmetje in je hoofd, ken je die? Het stemmetje dat je bijvoorbeeld vertelt dat je niet goed genoeg bent. Vervolgens lijkt dit het enige dat je nog ziet bij jezelf. Weet je nog toen je zwanger was en dat je ineens overal om je heen ook zwangeren zag? Of toen je een andere auto kocht en ineens bleek dat er veel van dat soort auto’s rond rijden?
Goed, terug naar die gedachte dat je niet goed genoeg bent. Gaat alles op een dag vlekkeloos, behalve dat ene gesprek? Inderdaad, die blijft hangen en dat de rest goed gaat vind je heel ‘gewoon’. Op die manier bevestig je als het ware de gedachte dat je niet goed genoeg bent. Logischerwijs voel je daar van alles bij, zoals verdriet of boosheid. Daar vind je vervolgens weer wat van en als vanzelf pieker je erop los hoe je een volgende keer dat gesprek toch anders zou moeten voeren.

Aan dat gepieker kun je wat doen. Dat is een fijn idee toch? Wat voor jou werkt is een kwestie van uitproberen. Hierbij drie tips, die voor mij het beste werken in de praktijk:

  1. Zorg voor voldoende rust gedurende de dag door hele korte pauzes in te lassen, zogenaamde microbreaks. Een voorbeeld hiervan is een ademhalingsoefening als deze: adem in vier tellen in, houd je adem vier tellen vast, adem in vier tellen uit en wacht dan vier tellen met opnieuw inademen. Herhaal dit meerdere keren.
  2. Het piekerkwarier is een vast moment op de dag dat je helemaal los mag gaan qua piekeren. Wanneer je jezelf betrapt dat je op een ander moment piekert, spreek je jezelf toe dat je hiervoor een speciaal moment hebt ingelast.
  3. Geef het stemmetje dat je zo vaak negatief toespreekt, je verstand dus, een naam. Hoe zou deze stem eruit zien als je deze zou beschrijven? Wees je bewust dat die stem slechts een deel van jou is, die eigenlijk het beste met je voor heeft.

Succes met het experimenteren wat voor jou het beste werkt om af te rekenen met dat gepieker.