T-shirt met superhelden

Van superheld naar mens

Kijk eens om je heen. Hoeveel mensen lijken tegenwoordig meer een superheld dan mens? Op het werk knallen deze mensen continu, onderhouden thuis een gezin, doen vrijwilligerswerk of mantelzorg, zorgen voor een fit en vitaal lichaam en vinden ergens ook nog tijd om te slapen. Heb je al iemand voor je? Of gaat dit over jou?

Laten we eerlijk zijn, tegenwoordig hebben we nogal wat petten op: werknemer, moeder, collega, partner, zoon of dochter, broer of zus, vriend(in) of misschien ben je ook nog manager. Voel je vrij aan te vullen welke petten jij allemaal draagt. Als superheld ben je er uiteraard voor iedereen.

Ik vraag me wel eens af hoe ze het volhouden. Alles tot in de puntjes regelen, deadlines of targets halen, privé alles regelen, klaar staan voor anderen en ondertussen lijken ze onvermoeibaar. Echte superhelden zou je zeggen. Maar schijn bedriegt, want ook superhelden kunnen instorten.

In mijn beleving hebben de superhelden van deze wereld namelijk hun eigen uitdagingen, zoals:

  • Moeite hebben om nee te zeggen.
  • Willen voorkomen dat ze falen.
  • Niet zwak over willen komen.
  • Een laag zelfbeeld verbloemen.
  • Streven om het maximale uit het leven te halen.
  • Het belang van anderen boven dat van zichzelf zetten.
  • Perfectionisme.
  • Altijd maar nuttig bezig willen zijn.
  • Geen rust kunnen vinden.
  • Voor iedereen bereikbaar zijn.

Als deze superhelden maar lang genoeg doorgaan en eventuele signalen die het lijf geeft niet serieus nemen, dan ligt burn-out op de loer. Langzaam voel je je steeds minder een superheld, daalt je energie en heb je meer moeite alle taken die op jouw schouders leunen te overzien. Het gaat de verkeerde kant op…

Stel je het volgende eens voor: je zit in een vliegtuig met mensen die belangrijk voor je zijn, zoals je partner of kinderen. Dan gaat er iets niet goed en komen de zuurstofmaskers naar beneden gevallen. Bij wie zet je het masker dan als eerst op?

Ik hoop dat je nu hebt gezegd ‘bij jezelf’. Want hoe kun je voor anderen zorgen als je niet óók goed voor jezelf zorgt?!

Ik geloof dat je ambitieus kunt zijn, zonder dat je angst hoeft te hebben voor een burn-out. Er is niets mis met superhelden als je het mij vraagt. Het gaat er vooral om de mate van superheld zijn. In mijn beleving is iedereen op zijn of haar manier een superheld. De beste superhelden? Dat zijn degenen die ook nog eens goed voor zichzelf zorgen, zodat ze het volhouden er voor anderen te zijn en te kunnen knallen op hun werk. De balans vinden tussen superheld en mens zijn dus 😊.

Kijk vooral zelf welke uitdagingen jij herkent van het rijtje hierboven. Welke kleine stap kun je zetten op weg naar meer balans?

Zit je vol met vraagtekens en wil je wel meer balans, maar weet je niet hoe dit te realiseren? Begin dit jaar dan met goed voor jezelf zorgen en plan vrijblijvend een Flow Sessie! Een APK voor superhelden die de balans even kwijt zijn geraakt.