Man met hoofd op bureau met boek over zijn hoofd

Voorkomen is beter dan genezen

Wijze woorden klinken in mijn hoofd bij zo’n uitspraak. Ik denk dan aan mijn opa die dit wel eens zei, mijn ouders of een leraar op school. Voor mij is het waarheid als een koe. Alhoewel ik me uiteraard realiseer dat een heleboel zaken waar we in het leven mee geconfronteerd worden niet te controleren zijn, wil ik je wel meenemen in het voorkomen van een burn-out. Ik vind namelijk echt dat het voorkomen van een burn-out beter is dan het genezen ervan.

In het (werkende) leven, is stress een waardevol fenomeen. Het helpt ons om doelen te stellen en bereiken, van betekenis te zijn voor klanten op het werk, te zorgen voor dierbaren en uitdagingen die het leven biedt aan te gaan.

Daar staat tegenover dat wanneer stress te lang aanhoudt, we onszelf makkelijk voorbij kunnen lopen. Want ondanks dat het lijf aangeeft even op adem te moeten komen, gaan we toch vaak door. Denk maar eens aan het moment dat je “geen zin meer hebt” of na een lange dag vermoeid thuis komt en tóch die afspraak in de avond door laat gaan. Met dank aan allerlei hormonen in het lichaam lukt het ons ook nog eens om door te gaan als de pijp eigenlijk leeg is. Super fijn zou je denken.

Toch is dit minder positief dan het in eerste instantie lijkt. Vaak hebben we de insteek om onze schouders er nog extra onder te zetten en dat kan allerlei redenen hebben.

Kijk maar eens welke jij herkent:

  • Het is nog maar een paar weken tot de vakantie
  • Deze deadline moet behaald worden
  • Mijn leidinggevende verwacht dat ik dit maandag inlever
  • Ik kan de klant niet teleurstellen
  • Het valt allemaal heus wel mee – het gaat gewoon goed met me
  • Alleen nog even deze ene taak afronden…
  • Als ik vanavond mijn mailbox leeg, heb ik morgen wat meer lucht
  • Deze afspraak kon nergens anders meer gepland worden dan tijdens de lunch
  • Vul voor jezelf aan wat jij doet of merkt als je dit leest

Wat er gebeurt wanneer je (ondanks dat je lijf aangeeft dat het mooi geweest is) door gaat met energie verbruiken, is dat je als het ware op een reserve batterij teert. Dit kun je best een tijd volhouden, maar verstandig is het zeker niet.

Hoe langer je namelijk op je reserves teert, hoe dichterbij het punt komt dat ook die op raken. Het is nu eenmaal geen onuitputtelijke bron…

De grote voordelen die ik zie in het voorkomen van een burn-out zijn:

  • Herstellen duurt minder lang
  • De keuze blijft bij jezelf als het gaat over wat je wilt en kunt doen
  • De belasting voor je dierbaren is beperkter
  • Je lichaam is minder ver heen

Hoe langer je dus op je reserve batterij teert, hoe groter de kans is dat deze op een bepaald punt ook niet meer thuis geeft. Een burn-out is dan een feit en herstel duurt vele malen langer dan wanneer je een burn-out weet te voorkomen. Daarnaast is het zo dat je, met een burn-out weinig opties meer hebt. Je bent dan namelijk gevloerd, kunt je werk (hoe belangrijk dit ook voor je is) niet meer uitvoeren, thuis moet je leunen op je gezin/vrienden/familie omdat er op jou niet meer geleund kan worden en het lijf heeft compleet aan de handrem getrokken. Er is dan simpelweg geen keuze meer. Je hebt te accepteren dat zelfs douchen bijvoorbeeld een opgave is geworden. Deze extreme gevolgen hoeven geen realiteit worden als je een burn-out weet te voorkomen. Er zijn overigens grote verschillen in de (mate van) klachten per persoon, ook dit is goed je te realiseren.

De impact van een burn-out is groot, op je lichaam, op je geest, op je zelfvertrouwen en op je toekomst. Vaak hoor je mensen na een burn-out zeggen dat ze achteraf blij zijn dat hen dit overkomen is, omdat ze anders niet hun leven anders zouden hebben ingericht.

Door een burn-out gaan mensen het leven herijken, nieuwe prioriteiten stellen en meer leven naar wat voor hen belangrijk is. Hartstikke mooi natuurlijk, maar ik geloof dat hiervoor een burn-out niet nodig hoeft te zijn. Dat wanneer je voelt dat je lijf je iets duidelijk wil maken met allerlei signalen, dat je niet hoeft door te gaan tot je er ‘letterlijk’ bij neervalt. Het lijkt wel of we onszelf de rust niet gunnen om aan onszelf te werken, totdat we op een punt komen dat we wel moeten. Zo zonde vind ik dat!

Werken aan een beter passend leven voor jou kan al wanneer je voelt dat het de verkeerde kant op gaat. Hiervoor hoef je, wat mij betreft althans 😉, niet kei hard onderuit gehaald te worden.

Ik snap heus wel dat niet iedereen bij het minste geringste piepje of gekraak gelijk naar preventieve middelen grijpt. Naar de huisarts gaan we tenslotte ook pas als er aanleiding voor is toch?

Wat belangrijk is om die burn-out te voorkomen, is dat je de signalen van je lijf gaat herkennen. De signalen die aangeven dat het wat minder gaat en dat er meer ruimte nodig is om zaken anders te doen of écht bij te tanken. Om dat daadwerkelijk te kunnen doen, moet je jezelf wat tijd gunnen. Tijd die je kunt besteden aan het beter leren kennen van jezelf, aan het vergaren van belangrijke inzichten die ertoe leiden dat je bepaald gedrag vertoont. Die blinde vlekken waar je zelf dus beperkt iets van mee krijgt, die kun je ophalen bij je collega’s, je manager of partner. Mogelijk zien zij de signalen eerder al en kunnen ze je teruggeven wat hen opgevallen is.

Mocht je zelf beter willen leren wat de signalen van stress allemaal kunnen zijn, dan heb ik iets gaafs voor je:

Op maandag 19 juni van 11.30 – 13.00 uur verzorg ik een online workshop ‘grip op stress’. Tijdens deze workshop leg ik je uit hoe stress werkt en welke signalen er allemaal kunnen zijn. Het wordt 1.5 uur vol informatie, tips en inspiratie. Ter afsluiting doen we een stressanalyse, zodat jij aan het einde van de workshop weet hoe jij er zelf voor staat op dit moment. De investering om deel te nemen bedraagt slechts € 27,95.

Aanmelden kan eenvoudig via info@flowcoachingenadvies.nl onder vermelding van "Workshop Grip op stress 19 juni".