Keuze tussen balans en burnout

Waar ik tot op heden onvoldoende bij stil heb gestaan

Eerder dit jaar volgde ik de stress- en burn-out begeleiding via opleidingsinstituut CSR – hét expertisecentrum voor stress en veerkracht. Tijdens deze opleiding gingen we uitgebreid in op burn-out; een langdurig en progressief proces van mentale en fysieke uitputting, aldus CSR. De effecten van langdurige stress op het lichaam en brein zijn enorm. Deze opleiding was een mooie verdieping op de kennis die ik al in huis had. Ik kreeg bevestiging van wat ik al wist én leerde waardevolle nieuwe dingen om toe te kunnen passen in de gesprekken met mijn klanten.

Van één ding in het bijzonder was ik mij onvoldoende bewust en juist dat triggerde iets bij me. Een absoluut leermoment. Ik zie mijzelf als iemand die bevlogen is als het gaat om coaching op gebied van stress- en burn-out. Het geeft mij voldoening mijzelf te ontwikkelen en er zo nóg beter voor anderen te kunnen zijn. Over het algemeen voel ik mij energiek en kan ik heel wat op mijn bordje hebben. Meters maken is mij niet vreemd en dat doe ik vaak met plezier. Tóch zitten hier ook valkuilen aan verbonden, waar ik mij onvoldoende bewust van was. Natuurlijk weet ik dat ik soms in zeven sloten tegelijk kan lopen en mijzelf voor 100% wil geven in al die verschillende sloten. Doordat ik behoorlijk wat energie en doorzettingsvermogen heb, raakt de balans daardoor ook bij mijzelf nog wel eens wat zoek. Na een lange drukke werkdag kruip ik gerust nog even ‘een uurtje’ achter de computer om een blog te schrijven om of een reflectieverslag te maken van de belangrijke leermomenten ten behoeve van mijn certificering bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches die later dit jaar gepland staat.

Eager om meer kennis te verzamelen, mijzelf kwalitatief te blijven verbeteren en continu te blijven ontwikkelen… Mooie behoeften en eigenschappen, maar ze zitten me als het over mijn eigen balans gaat soms weleens in de weg. Doordat ik het met zoveel passie (en over het algemeen veel plezier doe) valt het me niet direct op als de grens gepasseerd wordt. Wanneer mijn lijf duidelijk aangeeft dat het verstandiger is om het die avond even rustig aan te doen, voelde ik bijvoorbeeld in het eerste kwartaal een examen in mijn nek hijgen van één van de opleidingen die ik deed. Ondertussen ging mijn werk gewoon door, had ik meerdere coachtrajecten lopen en vergeet niet dat mijn 24/7 job – moeder zijn – nooit stopt. Ik had mezelf dat kwartaal iets teveel op de hals gehaald en was me daar terdege bewust van. Maar zoals ik ook bij anderen zie, had ik genoeg redenen voor mezelf om er niet aan toe te geven, want:

  • Het was nog maar een paar weken en dan zat het examen erop
  • Vlak vóór mijn examen had ik nog lekker een weekje vakantie gepland
  • Het ging prima met me (vond ik zelf 😉)

Mijn allerbelangrijkste én mooiste inzicht voor mijzelf tijdens deze laatste opleiding van dit jaar, was dan ook dat ik mijn eigen herstelmomenten meer mag bewaken. Mijn bevlogenheid kan mijzelf in de weg zitten als ik (te)veel op mijn bord heb. Bevlogenheid kan ook teveel worden, zeker in combinatie met jonge kinderen merk ik nu én ik ben geen 20 meer 😉.

Bevlogen mensen kunnen zeker óók een burn-out krijgen. Ik ga best lekker onder ‘druk’ en kan dit een behoorlijke tijd volhouden. Wat ik inmiddels weet, is dat om te kunnen knallen, het belangrijk is om tussendoor voldoende bij te tanken. De boog kan niet altijd gespannen staan, zullen we maar zeggen. Dus ook al doe ik dingen vanuit mijn passie en met bevlogenheid; het maakt mij niet onschendbaar voor een burn-out. Sterker nog, ik geloof dat wanneer je té bevlogen bent én te weinig zorgt voor rust in je leven, je net zo goed in de rij staat om een burn-out te scoren.

Die rustmomenten heb ik voor mijzelf weer beter ingezet én mezelf er ook aan gehouden. Ja, dat zijn twee verschillende dingen. Ik maak tijd om te sporten, ben beter op mijn voeding gaan letten en pak geregeld gedurende de dag een extra korte break om op te laden. Wat ik ook beter ben gaan doen, is luisteren naar mijn lijf. Als ik naar het toilet moet, stel ik dat geen uur meer uit omdat ik zo druk ben met mijn werk. Ken je dat? Tsja, ook ik ben net mens én heb voldoende kennis in huis om voor mijzelf aanpassingen door te voeren, naast een partner die me goed door heeft als ik weer in zeven sloten tegelijk loop. Zo fijn dat er, in de positieve zin, op me gelet wordt.

Gelukkig kan ik mijn wijze lessen delen met mijn klanten, die zichzelf geregeld herkennen in de ‘lampen’ waar ik al tegenaan gelopen ben. Ben jij zelf klaar met continu je kop stoten tegen allerlei lampen, lukt het je zelfs tijdens de zomervakantie niet bij te tanken en wil jij daar in de tweede helft van 2023 korte metten mee maken?

Plan dan een gratis Flow Sessie en zet in 30 minuten de eerste stap naar meer balans.