De overlevingsmodus

Doe maar een paracetamolletje

Al dagen loop je met hoofdpijn rond en in plaats van goed naar dat lijf te luisteren, ga je de symptomen bestrijden. Te vaak spreek ik ambitieuze vrouwen in het HR vak, die gek worden van de hoofdpijn om vervolgens de week met een pak paracetamol door te komen. Doodzonde vind ik dat!

Ik heb een achtergrond in continu verbeteren en wat ik teams leer, is hoe zij aan knoppen kunnen draaien, zodat zij grip krijgen op hun resultaat. Ik realiseer me dat dit wat meer uitleg nodig heeft, dus daar gaan we.

Twee soorten acties

Als we constateren dat er iets ‘niet loopt’, zoals die aanhoudende hoofdpijn, dan kun je twee soorten acties inzetten om het probleem aan te pakken. Je kunt een correctieve actie inzetten; dat betekent dat je als het ware een brandje blust. Er gaat dus iets niet goed en we zorgen ervoor dat de brand zo snel mogelijk geblust wordt. In dit geval het nemen van een paracetamol om de hoofdpijn te onderdrukken. Op dat moment lijkt het probleem opgelost. Maar schijn bedriegt. Wat je hebt gedaan, is het bestrijden van symptomen en niet het aanpakken van de oorzaak. Als we gaan kijken wat de oorzaak van een probleem is, in dit geval jouw hoofdpijn, dan kun je een actie inzetten die voorkomt dat de brand uitbreekt. Oftewel, een actie die ervoor zorgt dat je daadwerkelijk van die hoofdpijn af komt.. Voel je het verschil?

Heel simpel uitgelegd zie ik het verschil tussen symptomen bestrijden, brandjes blussen oftewel correctieve acties als korte termijn denken. Terwijl ik het aanpakken van de oorzaak, voorkomen dat de brand uitbreekt oftewel preventieve acties zie als lange termijn denken.

Mijn acties

In 2020, toen we ineens in een lockdown zaten met twee kinderen onder de twee, toen mijn vader onverwacht overleed én mijn baan als klap op de vuurpijl ook kwam te vervallen, heb ik me voorgenomen te stoppen met het constant maar blussen van brandjes. Daar krijg ik levenslang voor, want dat is niet van de een op andere dag aangepakt. Tóch zet ik elke dag een stap in de goede richting als het om het voorkomen van de brand gaat en dat gun ik jou ook.

Daarom hoop ik met deze blog dat jij je hoofdpijn iets serieuzer gaat nemen en gaat onderzoeken wat je lijf je probeert te vertellen. Stop dus met rennen en ga eens achterover zitten (desnoods met je voeten op tafel ) om aandacht te besteden aan jouw probleem.