Handdoek in de ring - opgeven

Je goede voornemen – minder stress – in 4 stappen volhouden

Wat kan het lastig zijn toch om goede voornemens in de praktijk uit te voeren, vind je ook niet? Je neemt je voor om vanaf nu elke dag te lunchen op een andere plek dan achter je laptop. Beter nog, je gaat in dat half uur een wandeling maken. Maandag lukt het je nog, op dinsdag een uur later dan gepland en op woensdag is er net een afspraak ingeschoten op het tijdstip dat je pauze wilde nemen. Donderdag neem je je voor te wandelen, maar regent het en vrijdag is de handdoek al lang en breed in de ring gegooid. Ik begin maandag wel weer….

Herkenbaar? Je bent niet de enige. Volgens het UMCG neemt 80% van de Nederlanders zich iets voor op 1 januari. Toch houdt slechts 1 op de 6 mensen deze voornemens vol. Hoe komt dat toch dat goede voornemens zo moeilijk vol te houden zijn? Dat heeft er alles mee te maken dat ons voornemen om minder stress te hebben alles te maken heeft met een gedragsverandering. Dit is in praktijk niet zomaar aangepast, omdat 95% van wat we doen onbewust gaat. Het vraagt dus wat van je om daadwerkelijk veranderingen aan te brengen in je leven als het om stress gaat.

Deze 4 stappen helpen je om je goede voornemens vol te houden

  1. Breng eens in beeld waarom dit zo belangrijk voor je is.
    Minder stress en geen angst meer voor een burn-out, tsja, wie wil dat nu niet. Er is een reden dat je besloten hebt om minder stress te willen dit jaar. Wat is die reden? Wat heb je ervaren waar je vanaf wilt? Soms gaan we voor een goed voornemen, omdat we denken dat anderen dit van ons verwachten. De motivatie om hiermee aan de slag te gaan is dan niet intrinsiek. Wat gaat het je opleveren als je de goede voornemens volhoudt? De ‘what’s in it for me’ dus
  2. Kies voor kleine stapjes in plaats van een groot doel.
    De goede voornemens die we onszelf stellen, worden vaak gekoppeld aan een groot doel. We willen compleet van onze stress af of we willen 10 kg gaan afvallen. De doelen die we stellen zijn niet altijd realistisch en zeg eens eerlijk, ook niet heel motiverend toch? Maak je doelen daarom klein en concreet, zodat je weet wat je vandaag of deze week kunt doen om te werken aan minder stress in je leven.
  3. Praat over je voornemens met mensen om je heen.
    Het hardop uitspreken van goede voornemens zorgt voor commitment. Door ze ook te delen met mensen om je heen, heb je een extra steuntje in de rug. Als mensen je helpen met jouw goede voornemens, zul je merken dat het makkelijker wordt om te starten én ze vol te houden.
  4. Vier successen
    Reflecteer aan het einde van de week eens hoe het gegaan is. Waar is het je gelukt om bewust te kiezen voor je pauze of die wandeling? Waar heb je goed voor jezelf gezorgd, waardoor je minder last had van stress? Sta daar eens bij stil. Hoe komt het dat dit gelukt is? Kijk daarbij niet alleen naar het daadwerkelijke resultaat, maar vooral naar jouw gedrag. Hoe ga jij jezelf belonen als het je gelukt is die bewuste keuze te maken om het anders te doen?

Met deze vier stappen is het in ieder geval niet meer nodig de handdoek in de ring te gooien en élke maandag opnieuw te beginnen. Succes topper!