De overlevingsmodus

Keuzes maken...

Wie heeft er niet mee te maken. Het leven lijkt te bestaan uit het maken van keuzes. Van dagelijkse keuzes over je voeding en wat je aantrekt tot keuzes die je leven kunnen veranderen, zoals een andere woning, baan of wanneer je het roer volledig omgooit. Zeker bij de keuzes die meer impact hebben op ons leven, zijn we geneigd te blijven twijfelen en piekeren. Gevolg? We maken vaak geen keuze. Het geeft een gevoel van veiligheid/zekerheid. Want wat als we de verkeerde keuze maken?

Heb jij trouwens bij het maken van keuzes ook al kennis gemaakt met dat innerlijke stemmetje dat maar kritische vragen blijft stellen? “Weet je dit wel zeker?” “Wat als het niet goed uitpakt?” “Heb je nog wel overzicht?”

Voel jij de spanning alweer toenemen nu je dit leest? De keuze is tegenwoordig haast eindeloos. Denk maar eens aan het doen van de boodschappen; zoveel varianten van elk product

Hoe ik dat doe?

Voor dagelijkse keuzes helpt het mij om structuur aan te brengen. Zo ga ik bijvoorbeeld wekelijks met een boodschappenlijstje boodschappen doen. Voor grotere keuzes helpt het creëren van overzicht me door bijvoorbeeld de voor- en nadelen van de keuzes op te schrijven.

Oké, een voorbeeld: In 2020 stond ik voor de keuze wat te doen met mijn werk. Ik kon bij mijn toenmalige werkgever blijven waar mijn functie zou komen te vervallen óf vertrekken. Het maken van een overzicht met voor- en nadelen van de keuzes hielp zeker, maar hier heb ik heel bewust ook geluisterd naar mijn intuïtie. Dat was, gezien de stress die ik door de situatie ervaarde, niet makkelijk. Daarom heeft een coach me hierbij geholpen. Zo maakte ik al snel en met overtuiging een keuze.

Een stappenplan voor jou

  1. Creëer overzicht: je onderzoekt in deze stap de keuzemogelijkheden.
  2. De voor- en nadelen van de keuze: zet de feitelijke voor- en nadelen op een rijtje door ze bijvoorbeeld uit te schrijven op papier. Zo ben je in staat de balans op te maken.
  3. Voel en onderzoek je gedachten: zorg voor rust om goed te luisteren naar je intuïtie. Wat voelt het beste voor je? Zijn er gedachten die je belemmeren een keuze te maken? Onderzoek ze. Dit hoef je uiteraard niet alleen te doen. Een coach kan je hierbij helpen of praat er eens over met iemand in je omgeving die je vertrouwd.
  4. Keuze maken: maak de keuze die voor jou goed is. Je hoeft niet over één nacht ijs te gaan. Gun jezelf wat tijd. Waak er alleen voor dat je het maken van een keuze niet gaat vermijden, want dat helpt je niet vooruit.

Het maken van een keuze kan behoorlijk lastig zijn en allerlei gevoelens/emoties oproepen. Wees een beetje lief voor jezelf. We hebben geen glazen bol en maken een keuze met de informatie die we op dat moment hebben. Het is oké om iets moeilijk te vinden.

Je hebt geen invloed wat er op je pad komt, wel hoe je ermee omgaat.