Persoon slapend op de bank onder deken

De beruchte ‘derde’ dag op je vakantie

Al wekenlang heb je uitgekeken naar dit moment. Je hebt de dagen afgeteld en vandaag is het zo ver; je hebt vakantie. Na de drukke periode op je werk, was je er (in alle eerlijkheid) best aan toe om tot rust te komen en heerlijk te genieten van een welverdiend periode ‘vrijaf’. Wat begint als een periode om naar uit te kijken, verloopt net wat anders…

Aangekomen op je vakantiebestemming, merk je dat je lijf wat vreemd aanvoelt. Uiteraard verwacht je er niets bijzonders van en ben je vooral van plan om tijd te nemen voor jezelf én je gezin. Twee dagen later voel je je op zijn zachtst gezegd alles behalve fit. Dat kan zich uiten in migraine, extreme vermoeidheid, rugklachten, darmklachten en zelfs griepklachten als koorts. De beruchte ‘derde dag’ van je vakantie is aangebroken. De dag waarop het vaker voorkomt dat vakantiegangers ziek worden.

Hoe zit dit eigenlijk?

Vaak hebben mensen die aan het begin van hun vakantie ziek worden, daarvoor een drukke periode op het werk gehad met veel stress. Waar deze mensen een kei in zijn, is om de signalen die het lijf ze geeft te negeren. Je werk leidt je als het ware af van de pijntjes of kwaaltjes die je hebt. Wanneer je niet werkt vanwege jouw vakantie en daardoor geen of minder afleiding van je werk hebt, valt het je pas op dat je lichaam signalen geeft. Deze signalen zijn in de voorgaande weken in meer of mindere mate gewoon aanwezig geweest. Je hebt ze alleen niet opgemerkt.

Bij wie komt deze zogenaamde vrijetijdsziekte voor?

Wanneer je een hoge werkdruk ervaart, is de kans op vrijetijdsziekte groter. In het algemeen kunnen we stellen dat mensen die een grote mate van verantwoordelijkheid voelen, moeite hebben het werk los te laten, hun werk enorm belangrijk vinden of perfectionisten een grotere kans hebben op vrijetijdsziekte. Gedurende het gehele jaar zijn zij de stabiele factoren die altijd aanwezig zijn. Al voelen ze zich niet fit, je kunt op ze rekenen en gaan ‘gewoon door’. Als ze toevallig eens ziek zijn, is dat vaak tijdens het weekend of tijdens hun vakantie.

De feiten

Uit onderzoek van hoogleraar Ad Vingerhoets blijkt dat 3% van de Nederlanders ziek worden in het begin van hun vakantieperiode. Dat betekent dat maar liefst 525.000 mensen in ons land hiermee te maken krijgen.

Wat ik zelf op vakantie ervaren heb

Ikzelf ken het fenomeen vrijetijdsziekte helaas vanuit mijn eigen ervaring. In 2021 ging ik met mijn gezin op vakantie. Voor mij persoonlijk altijd een wat onrustige periode, omdat ik niets wil vergeten en in aanloop naar de vakantie toe het mezelf daardoor soms onnodig moeilijk kan maken. Goed, dat is weer een ander verhaal . Toen ik aankwam op vakantie, merkte ik al vrij snel dat ik opvallend moe was. Ik ging daarom, als onze jongste zoon zijn middagslaapje deed, ook een uurtje liggen. Hoewel ik er ook enorm van kon genieten om een extra moment rust te pakken, was het natuurlijk wel vreemd dat dit nodig was. Op de derde dag waren mijn darmen compleet van slag om vervolgens de dag erna nergens meer last van te hebben. Die derde dag heb ik besloten dat dit niet de bedoeling is van vakantie vieren en dat het écht anders kan. Afgelopen maart zijn wij wederom een week weg geweest en heb ik door verschillende acties in te zetten genoten van een heerlijke vakantie waarbij ik mij zo fit als een hoentje voelde! Deze én extra tips deel ik graag met je.

Tips om niet ziek te worden op vakantie

Allereerst is het belangrijk je bewust te worden van de signalen die je lichaam je geeft wanneer je nog aan het werk bent. Je lijf geeft je op deze manier aan dat het nodig is om gas terug te nemen. Ga richting je vakantie alvast wat afbouwen op je werk en beweeg voldoende.

Wees kritisch in de taken die je af wilt ronden voor je er een korte periode tussen uit piept. Stel prioriteiten over wat er nog vóór je vakantie moet, wat kan wachten tot na je vakantie, wat je mogelijk kunt delegeren aan collega’s of zelfs helemaal niet moet doen.
Lees hoe je prioriteiten stelt in mijn eerdere blog Prioriteiten stellen.

Als je eenmaal vakantie hebt, kan het helpen om je ritme niet teveel aan te passen. Ga dus niet ineens uren langer in bed liggen of ineens flink alcohol drinken.

Tot slot is het wat mij betreft het allerbelangrijkste om je af te vragen wat er zich de laatste tijd heeft afgespeeld in jouw leven of werk, waardoor je zo’n stress hebt ervaren. Kijk of je kunt zorgen voor een betere werk-privé balans en werk toe naar een meer structurele oplossing om vrijetijdsziekte een volgende keer te voorkomen.