Vrouw achter haar laptop met haar handen voor haar gezicht

De vakantie bleek niet de oplossing...

Al wekenlang liep je op je tenen en anders dan voorgaande jaren, heb je de dagen afgeteld tot aan je vakantie. Nog maar drie weken volhouden, nog maar twee weken volhouden en dan die laatste week. Eindelijk zou er een pauze zijn van het werk. Een paar weken even afschakelen en tot rust komen, want de (werk)stress werd je af en toe echt teveel. Die hoofdpijn die net wat vaker opzette, het extreme gevoel van ‘aan’ staan, de vermoeidheid richting het einde van de dag of week. Als het iets té druk was op het werk, konden mensen maar beter een beetje afstand van je houden…
Die vakantie kwam dus als geroepen! Daarna zou je je vast weer beter voelen.

Tijdens je vakantie heb je gemerkt dat het wat lastig was om je werk los te laten of ben je zelfs ziek geworden. Wist je dat ziek worden tijdens de vakantie vaker voorkomt als je stress ervaart? (Lees hier de blog die ik daarover geschreven heb)

Drie groepen hoe je je voelt na de vakantie

Inmiddels zit de vakantie er bijna op en zijn er in mijn beleving drie groepen van hoe mensen zich voelen na hun vakantie:

  1. Groen: Je gaat weer fris en fruitig aan het werk, voelt je volledig uitgerust en opgeladen. Gefeliciteerd, dan heb je vermoedelijk weinig stress gehad vóór je vakantie
  2. Oranje: Je ziet enigszins tegen je werk op en gaat met frisse tegenzin aan de slag.
    Oei, heb je voor je vakantie misschien al een tijd stress ervaren?
  3. Rood: Je ziet het niet zitten te gaan werken en het idee benauwd je zelfs een beetje. De klachten die je vóór je vakantie had, zijn helemaal niet weg. Sterker nog, ze zijn zelfs verergerd. De vakantie was te kort is jouw professionele conclusie.

Behoor jij tot deze laatste groep?

Tijdens de vakantieperiode komt het vaker voor dat de klachten van stress toenemen. Dit heeft te maken met de hoeveelheid stress vóór vertrek. Bijna de helft van de vakantiegangers komt niet genoeg tot rust tijdens een vakantie. Een burn-out of uitval ligt op de loer…

Wanneer je stress ervaart, neemt onder andere het stresshormoon adrenaline toe. Deze zorgt ervoor dat je het gevoel hebt ‘aan’ te staan en verhult zo de klachten die je hebt. Vermoeidheid voel je bijvoorbeeld niet meteen wanneer de adrenaline hoger is. Je bent daardoor gewoon doorgegaan met werken, zorgen voor de kinderen, het huishouden, sporten, etc.

Stress gaat niet weg als sneeuw voor de zon

Als je vakantie hebt, valt de afleiding van je werk en de dingen die je thuis allemaal doet weg. De adrenaline die je in je lichaam hebt door de (werk)stress, blijft nog steeds aanwezig tijdens de ‘werkvrije periode’. Door het wegvallen van de druk van onder andere je werk, valt het pas op dat je eigenlijk heel moe bent en dat het niet zo goed met je gaat. Tot rust komen tijdens je vakantie blijkt een uitdaging in plaats van een garantie. De batterij is aan het einde van je vakantie lang niet zo opgeladen als je had gehoopt. Het is een illusie dat een paar weken vakantie de werkstress van de rest van het jaar als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Dit had je van tevoren wel gehoopt hè? Aankomen in gewicht doe je toch ook niet alleen met kerst, dat gebeurt eerder in de rest van het jaar… Eens?

De basis op orde gedurende het jaar

Als je vakantie hét moment van het jaar is om bij te tanken, dan kun je je indenken dat er in de rest van het jaar wat punten zijn om te verbeteren. Kun je eens nadenken over onderstaande vragen?

  • Wat zijn voor jou stressoren (bronnen van stress) geweest vóór en tijdens je vakantie?
  • Wat versta jij onder ontspanning en rust?
  • Hoe heb jij dit gedurende je leven ingebouwd? Buiten de vakantie om dus .
  • Wat zijn dingen die jou energie geven en hoe vaak doe je iets dat je energie geeft?
  • Wat kost jou energie?
  • Hoe is het voor je om deze vragen te beantwoorden?

Met kei hard knallen op je werk is helemaal niets mis. Daar staat dan wel tegenover dat er ook momenten van herstel ingepland moeten worden. Deze momenten heb je nodig om je batterij weer op te laden. Op die manier voorkom je dat je leegloopt en vakantie als redmiddel ziet om daarna weer op de gebruikelijke manier verder te gaan. Zo werkt het niet, zeker niet op de langere termijn. Zorg er in de rest van het jaar voor dat de basis op orde is, waardoor (werk)stress niet de overhand krijgt.

Belangrijk is dat je je energie gaat herstellen als je lichamelijk voelt dat het niet goed gaat na de vakantie. Maak bijvoorbeeld eens een wandeling (liefst in de natuur), staar eens tien minuten naar je tuin en zorg voor voldoende slaap in de nacht.

Tips voor op het werk

Naast een betere balans gedurende het hele jaar, is het goed om na je vakantie rustig op te starten op je werk:

  • Prioriteer de taken die op je liggen te wachten, alles kan (en hoeft) niet gelijk gedaan te worden
  • Pak stap voor stap de taken op, want multitasken bestaat na je vakantie nog steeds niet
  • Zorg dat je ruimte in je agenda reserveert om je mail bij te werken (of nóg beter, delete alle mails door in je out of office aan te geven dat alle mails verwijderd worden die tijdens jouw vakantie gestuurd worden. Dat is een spannende hè ).