Woord tegenvaller

Tegenvaller - ik ben het zelf

Thuis zit je je al dagen op te vreten. Niet lekker in je vel, emoties wat meer aan de oppervlakte en dat hoofd lijkt af en toe op hol te slaan. Wat zou het fijn zijn als je met andere ogen naar jezelf zou kunnen kijken. Als jij jezelf zou zien, zoals anderen naar je lijken te kijken. Je kinderen houden onvoorwaardelijk van je en zien je als een superwoman. Je man is stapelgek op je en vindt je helemaal het einde. Op je werk zijn mensen over je te spreken, vooral je leidinggevende zou wel meer mensen als jij in zijn team willen. Wat verwarrend dat jij teleurgesteld bent in jezelf…

Over teleurstelling

Van Dale noemt teleurstelling ook wel een tegenvaller. In ons leven krijgen we die hoe dan ook voor onze kiezen. Wanneer het over teleurstelling in jezelf gaat, heeft dat vaak te maken met verwachtingen. Ken je die denkbeeldige lat, die je torenhoog legt? In de praktijk zie ik vaak dat de lat die we voor onszelf stellen vaak vele malen hoger is dan voor iemand anders in exact dezelfde situatie. Als we vervolgens in de praktijk die lat niet bereiken, is dat reden om teleurgesteld te zijn in onszelf. Dat zorgt voor gedachten als ‘ik ben niet goed genoeg’. Deze gedachte herken ik bij mijzelf én hoor ik regelmatig terug tijdens sessies. Door de teleurstelling loopt ons zelfvertrouwen een deuk op.

Wanneer stress een rol speelt

Als je langere tijd kampt met stress, dan daalt je zelfvertrouwen over het algemeen. Eén van de fijne ‘klachten’ die gerelateerd zijn aan langdurige spanning. In nagenoeg elk traject komt het onderwerp zelfvertrouwen bij mij op een of andere manier aan bod. Dat is ook niet gek: als je stress hebt, gaat je functioneren achteruit. Vervolgens ga je meer of harder werken om dat te compenseren. Daardoor nemen je klachten op den duur alleen maar toe, want tsja, ook jij bent niet onoverwinnelijk. Bij langdurige stress merk je dat taken waar je voorheen geen enkele moeite mee had, je nu moeite kosten. Veel van mijn klanten geven echter aan dat zij vóór deze mate van stress ook al te maken hadden met weinig zelfvertrouwen. Daarom is het interessant om het volgende voor jezelf na te gaan: ben je onzeker en levert dat je stress op óf heb je stress, gaan taken je steeds moeilijker af en merk je dat je hierdoor onzeker wordt?

Wat kun je zelf doen?

  1. Zorg voor realistische verwachtingen van jezelf. Leg jouw lat niet standaard nèt buiten je bereik. Wanneer je dat namelijk doet, is de kans groter dat je niet bij de lat komt. Je mag wat mij betreft natuurlijk uitdagende doelen stellen, zolang ze maar realistisch zijn. Wil jij meer weten over hoe je op een goede manier doelen stelt? Lees het hier.
  2. Ga eens na welke eisen jij aan jezelf stelt en zet ze op papier. Zijn er in jouw jeugd al eisen aan je gesteld, die je nu mee hebt genomen naar het heden?
  3. Leer iets nieuws. Dit zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen opbouwt. Dit hoeft niets met je werk te maken te hebben.