Deborah op een theeplantage

Vakantievoorbereiding – 7 tips om je vakantie relaxed te starten

We leven in een maatschappij die razendsnel gaat. In de praktijk betekent dit dat jij regelmatig ook het denkbeeldige gaspedaal behoorlijk intrapt. Is het niet op je werk waar de waan van de dag heerst, dan is het wel thuis waar je je huishouden op orde houdt én er voor je gezin bent. Het is daardoor niet gek dat wanneer de vakantie in aantocht is, dit stress kan opleveren. Je zult dan letterlijk het rempedaal moeten opzoeken om daadwerkelijk uit te kunnen rusten. Als je het gevoel van stress herkent een paar weken vóórdat je op vakantie gaat, dan geef ik je hierbij 7 tips om het dit jaar anders te kunnen doen.

1. Start op tijd

Wacht niet tot in de laatste week met het creëren van een overzicht. Die laatste week wil je niet voor verrassingen komen te staan. Zeker niet wanneer het voorkomen had kunnen worden. Ga een week of drie voordat je vakantie begint een overzicht maken met wat er allemaal nog moet gebeuren. Zo zorg je ervoor dat je die laatste weken ‘normaal’ kunt werken en niet drie weken lang in de vijfde versnelling hoeft te staan.

2. Wees realistisch

Jij als HR professional bent nooit klaar. Er zijn altijd wel vacatures die ingevuld moeten worden, gespreksrondes die ingepland worden, analyses die gemaakt moeten worden om te kijken waar de aandacht komt te liggen in het komende kwartaal, een exitgesprek dat gevoerd moet worden. Vul zelf maar in waar jij je allemaal mee bezig houdt. Wanneer is jouw werk af? Het is niet zo dat je in een supermarkt werkt waar je schappen vult en wanneer het schap er weer aanlokkelijk uitziet, dat het werk klaar is. Zo werkt het gewoon niet in het HR vak. Kijk daarom met een realistische blik naar je werkzaamheden, lopende projecten en doelen.

3. Stel prioriteiten

Een inkoppertje zou je zeggen. Toch blijkt in de praktijk dat de waan van de dag onze agenda’s leidt, waardoor hetgeen waar je eigenlijk aan had willen werken naar de achtergrond schuift. Zonde! In mijn blog prioriteiten stellen leg ik uit hoe je dit op een efficiënte manier kunt doen. Lees hem hier.

4. Zet je ‘out of office’ eerder aan

Als ik op vakantie ga, zet ik in de regel mijn out of office één dag eerder aan. Dit helpt me rust in te bouwen vlak voordat ik afwezig ben. Ook laat ik de out of office standaard één dag langer doorlopen, zodat ik die eerste dag kan gebruiken om bij te werken en de prioriteiten duidelijk in beeld te brengen. Op die manier ben je in ‘no time’ weer up and running zonder achter de feiten aan te blijven lopen. Kijk voor jezelf of één dag voldoende is, misschien zijn twee dagen beter voor jou.

5. Zorg dat een collega je waarneemt

Iets heel vanzelfsprekends zou je zeggen. Toch zie ik maar al te vaak dat HR professionals op vakantie gaan en géén waarnemer regelen. Een waarnemer, of achtervang, zorgt ervoor dat dingen opgepakt worden tijdens jouw afwezigheid. Het gaat dan om dringende zaken die niet kunnen wachten tot je weer terug bent van vakantie.

6. Een goede overdracht

Je collega goed informeren over wat hij of zij kan verwachten tijdens je vakantie, geeft rust. Zorg dan ook voor een goede overdracht, zodat je collega alle benodigde informatie heeft om je werk goed over te kunnen nemen. Wacht daar niet mee tot de laatste dag. Je wilt goed kunnen overdragen aan collega’s wat er tijdens jouw afwezigheid niet kan blijven liggen.

7. Kom los van je werk

Het is zover – je vakantie is begonnen. Doordat laptops makkelijk mee kunnen op vakantie en we altijd en overal mobiel bereikbaar zijn, kan het lastig zijn los te komen van je werk. Wanneer je iemand bent die zich heel verantwoordelijk voelt, daag ik je uit echt los te komen van je werk. Die laptop krijgt dus géén ereplaats in je koffer en je mobiele telefoon gaat uit. Ervaar eens hoe dat is en geniet van alle mooie momenten die straks prachtige herinneringen gaan worden.

Jouw vakantie mag een feestje zijn. Net zoals in het leven, zul je wel zelf de slingers op moeten hangen. Door het toepassen van deze tips houd je voldoende tijd én energie over om dit te doen. Geniet met alles wat je in je hebt, maak mooie herinneringen, laat je werk los en vertrouw erop dat de tent niet instort in de tijd dat jij afwezig bent. Als jij uitgerust terugkomt van je vakantie, kun jij weer alles geven. Gun jezelf deze heerlijke periode na een tijd van hard werken. Je bent het waard en het zorgt ervoor dat je een duurwedstrijd kunt lopen in plaats van alleen maar te sprinten.